Kořeněná květáková polévka
Na 4 porce budeme potřebovat:
- 1 menší květák
- 1 menší cibule
- 2 střední brambory
- 30 g másla
- 1 lžíce hladké mouky
- 2 lžičky kurkumy
- 0,5 lžičky římského kmínu
- 0,25 lžičky semínka cibule
- 2 zeleninové bio bujóny
- 1,3 l vody
Zavářka
- 1 vejce
- cca 100 g hrubé mouky
Postup:
Na másle osmažíme nakrájenou cibuli, přidáme oloupané pokrájené brambory a opláchnutý květák rozebraný na růžičky. Zasypeme kořením a promícháme. Když je květák zbarven do žluta, přidáme hladkou mouku. Za stálého míchání chvilku restujeme a zalijeme vlažnou vodou. Přidáme kostky bujonu, přivedeme do varu a vaříme asi 15 minut. Uvařenou polévku rozmixujeme. Z vejce a mouky nejprve pomocí vidličky a poté rukou vypracujeme velmi tuhé těsto. Do vřící osolené vody z těsta strouháme na velkém struhadle nudličky a cca 4 minuty povaříme. Z nudliček slijeme vodu a přidáme do polévky.