Květák zapečený s bešamelem a zeleninou
Na 3 porce budeme potřebovat:
- 1 menší květák
- 2 rajčata
- 2 papriky (efektní je tmavě zelená, v tomto jídle je světle zelená a žlutá)
- 2 lahůdkové cibulky
Bešamel
- 50 g másla
- 4 lžíce hladké mouky
- plnotučné mléko cca 1 – 2 dl
- sůl, pepř, citronová šťáva, kari
- máslo a strouhanka na vymazání pekáče
Postup:
Květák omyjeme, rozebereme na růžičky a uvaříme v páře cca 8 minut. Zapékací misku vymažeme máslem a vysypeme strouhankou. Uvařený květák rozprostřeme do misky, poklademe rajčaty rozkrájenými na menší měsíčky, kousky paprik a lahůdkové cibulky.
V kastrolku rozehřejeme máslo, přidáme mouku a sůl a zpěníme světlou jíšku. Okořeníme pepřem a kari a ještě chvilku zahříváme. Rozředíme mlékem a povaříme do zhoustnutí omáčky. Nakonec ochutíme citronovou šťávou a přelijeme přes zeleninu.
V troubě předehřáté na 170 st. C zapečeme do zezlátnutí, cca 20 minut. Podáváme s vařenými brambory politými rozpuštěným máslem.