Na 3 porce budeme potřebovat:

  • 1 menší květák
  • 2 rajčata
  • 2 papriky (efektní je tmavě zelená, v tomto jídle je světle zelená a žlutá)
  • 2 lahůdkové cibulky

Bešamel

  • 50 g másla
  • 4 lžíce hladké mouky
  • plnotučné mléko cca 1 – 2 dl
  • sůl, pepř, citronová šťáva, kari
  • máslo a strouhanka na vymazání pekáče

Postup:

Květák omyjeme, rozebereme na růžičky a uvaříme v páře cca 8 minut. Zapékací misku vymažeme máslem a vysypeme strouhankou. Uvařený květák rozprostřeme do misky, poklademe rajčaty rozkrájenými na menší měsíčky, kousky paprik a lahůdkové cibulky.

V kastrolku rozehřejeme máslo, přidáme mouku a sůl a zpěníme světlou jíšku. Okořeníme pepřem a kari a ještě chvilku zahříváme. Rozředíme mlékem a povaříme do zhoustnutí omáčky. Nakonec ochutíme citronovou šťávou a přelijeme přes zeleninu.

V troubě předehřáté na 170 st. C zapečeme do zezlátnutí, cca 20 minut. Podáváme s vařenými brambory politými rozpuštěným máslem.