Konopno-oříškový chléb
Na velikost formy biskupského chlebíčku budeme potřebovat:
Suchá směs
- 150 g jemných ovesných vloček
- 100 g konopných semínek (např. od firmy Carun)
- 80 g slunečnicových semínek
- 50 g lískových oříšků
- 50 g mandlí
- 20 g dýňových semínek
- 25 g psyllia (sypkého, k dostání v lékárně)
- 1 vrchovatá lžička soli
Tekutá směs
- 370 ml teplé vody
- 60 g kokosového tuku
- 1 vrchovatá lžíce tekutého medu
Postup:
V míse smícháme všechny sypké ingredience. To znamená vločky, slunečnici, konopná semínka, dýňová semínka, nahrubo posekané mandle, oříšky, psyllium a sůl.
V odměrce smísíme vodu s kokosovým tukem a medem. Chvíli mícháme, až se vše rozpustí a nalijeme do sypké směsi. Důkladně zpracujeme vařečkou a těsto přendáme do formy vyložené pečícím papírem.
Necháme minimálně hodinu odpočinout.
Troubu vyhřejeme na 180 st. C, chléb ve formě do ní vložíme a zapečeme 30 minut. Potom jej vytáhneme z formy i s papírem a pečeme, volně ložené, na mřížce v troubě ještě dalších 30- 35 minut dokřupava.