Na koláčovou formu o průměru 28 cm budeme potřebovat:

Na těsto

  • 260 g hladké mouky na křehké těsto
  • 130 g másla
  • 30 ml studené vody
  • 1 větší vejce
  • špetka soli

Na náplň

  • 200 g zakysané smetany
  • 150 g modrého plísňového sýru
  • 20 g sýru parmazánového typu
  • 20 ml plnotučného mléka
  • 2 vejce
  • 2 rajčata
  • 1 lahůdková cibulka
  • nahrubo mletý pepř
  • špetička soli

Postup:

Z mouky, másla, vejce, vody a soli zaděláme těsto. Pracujeme rychle, moc se s ním nemazlíme. Ideálně jej umícháme v kuchyňském robotu, abychom jej zbytečně neohřívali dlaněmi. Zpracované těsto zabalíme do fresh fólie nebo mikrotenového sáčku a necháme odpočinout v lednici alespoň 1 hodinu. Koláčovou formu vymažeme máslem a vysypeme polohrubou moukou. Po zchladnutí těsto rozválíme na kuchyňské lince do kruhu velikosti formy a namačkáme jej dovnitř. Propícháme na několika místech vidličkou, položíme přes něj pečící papír a zatížíme syrovým hrachem, fazolemi nebo čočkou. Předpečeme v troubě vyhřáté na 180 st. C cca 15 minut. Korpus necháme zchladnout a luštěniny uschováme v papírovém sáčku na příště.

Na zchladlý korpus nasypeme nadrobený nebo nahrubo nastrouhaný sýr, poklademe plátky rajčat (předem zakrojená, spařená vroucí vodou a oloupaná), posypeme nakrájenou lahůdkovou cibulkou a zalijeme směsí zakysané smetany, mléka, vajec, nahrubo drceného pepře a malé špetičky soli. Posypeme jemně strouhaným sýrem parmazánového typu a dopečeme v troubě vyhřáté na 180 st. C dalších cca 25 minut. Podáváme horký, vlažný nebo klidně i studený.