Quiche s modrým sýrem
Na koláčovou formu o průměru 28 cm budeme potřebovat:
Na těsto
- 260 g hladké mouky na křehké těsto
- 130 g másla
- 30 ml studené vody
- 1 větší vejce
- špetka soli
Na náplň
- 200 g zakysané smetany
- 150 g modrého plísňového sýru
- 20 g sýru parmazánového typu
- 20 ml plnotučného mléka
- 2 vejce
- 2 rajčata
- 1 lahůdková cibulka
- nahrubo mletý pepř
- špetička soli
Postup:
Z mouky, másla, vejce, vody a soli zaděláme těsto. Pracujeme rychle, moc se s ním nemazlíme. Ideálně jej umícháme v kuchyňském robotu, abychom jej zbytečně neohřívali dlaněmi. Zpracované těsto zabalíme do fresh fólie nebo mikrotenového sáčku a necháme odpočinout v lednici alespoň 1 hodinu. Koláčovou formu vymažeme máslem a vysypeme polohrubou moukou. Po zchladnutí těsto rozválíme na kuchyňské lince do kruhu velikosti formy a namačkáme jej dovnitř. Propícháme na několika místech vidličkou, položíme přes něj pečící papír a zatížíme syrovým hrachem, fazolemi nebo čočkou. Předpečeme v troubě vyhřáté na 180 st. C cca 15 minut. Korpus necháme zchladnout a luštěniny uschováme v papírovém sáčku na příště.
Na zchladlý korpus nasypeme nadrobený nebo nahrubo nastrouhaný sýr, poklademe plátky rajčat (předem zakrojená, spařená vroucí vodou a oloupaná), posypeme nakrájenou lahůdkovou cibulkou a zalijeme směsí zakysané smetany, mléka, vajec, nahrubo drceného pepře a malé špetičky soli. Posypeme jemně strouhaným sýrem parmazánového typu a dopečeme v troubě vyhřáté na 180 st. C dalších cca 25 minut. Podáváme horký, vlažný nebo klidně i studený.