Na 3 porce budeme potřebovat:

  • 1 šálek velkých bílých fazolí uvařených nebo konzervovaných
  • 1 menší mrkev
  • 1 menší petržel
  • 1 brambora
  • 1 cibuli
  • 1 velký stroužek česneku
  • 1 lžíce majoránky
  • 1 lžička mořské řasy Nori vločky
  • 1 vrchovatá lžička lahůdkového sušeného droždí
  • 2 zeleninové bio bujóny
  • kus celeru velikosti mrkve
  • pár růžiček brokolice
  • čerstvě mletý pepř
  • kus másla

Postup:

Fazole den předem namočíme v chladné vodě a necháme přes noc odstát. Druhý den vodu vyměníme a uvaříme doměkka. Trvá to přibližně 1 a půl hodiny. Uvaříme rovnou celý sáček a zbytek rozdělíme do sáčků a zamrazíme. Případně můžeme použít již uvařené fazole z mrazáku nebo konzervu.

V kastrolu rozehřejeme máslo a orestujeme na něm pokrájenou cibuli a česnek. Přidáme na kolečka nakrájenou mrkev, petržel a na kousky nakrájenou bramboru a celer. Chvilku restujeme a potom zalijeme 1 l horké vody. Přidáme bujóny a pepř. Povaříme asi 8 minut. Poté přihodíme na malé kousky rozebranou brokolici a okořeníme majoránkou a řasou Nori. Přisypeme fazole. Povaříme ještě 2 minuty a přidáme lahůdkové droždí. Dále už nevaříme.