Makovec s čokoládovou polevou
Mák je významným zdrojem vápníku, ale i dalších výživných látek cenných pro náš organizmus. A makovec je prostě báječný.
- 250 g hladké mouky
- 100 g moučkového cukru
- 200 g mletého máku
- 250 ml mléka
- 2 lžíce oleje
- 1 vejce
- 1 prášek do pečiva
- špetka soli
- citronová kůra z bio citronu
- máslo a hrubá mouka na vymazání a vysypání pekáče
- 1 čokoláda na vaření + 1 lžička ztuženého tuku Omega
- jahodová marmeláda
V míse připravíme důkladným promísením těsto z mouky, cukru, máku, oleje, vejce, prášku do pečiva, citronové kůry a soli. Máme-li robot nebo alespoň ponorný šlehač, práce se značně ulehčí. Pekáček vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Těsto vlijeme do máslem vymazaného a moukou vysypaného pekáčku a upečeme v troubě vyhřáté na 180 st. C po dobu cca 30 minut.
Když makovec trochu vychladne, vyklopíme jej na tácek a necháme zcela vychladnout. Povrch potřeme jahodovou marmeládou a polijeme čokoládovou polevou. Tu připravíme ve vodní lázni z čokolády a ztuženého tuku.