Mák je významným zdrojem vápníku, ale i dalších výživných látek cenných pro náš organizmus. A makovec je prostě báječný.

  • 250 g hladké mouky
  • 100 g moučkového cukru
  • 200 g mletého máku
  • 250 ml mléka
  • 2 lžíce oleje
  • 1 vejce
  • 1 prášek do pečiva
  • špetka soli
  • citronová kůra z bio citronu
  • máslo a hrubá mouka na vymazání a vysypání pekáče
  • 1 čokoláda na vaření + 1 lžička ztuženého tuku Omega
  • jahodová marmeláda

 

V míse připravíme důkladným promísením těsto z mouky, cukru, máku, oleje, vejce, prášku do pečiva, citronové kůry a soli. Máme-li robot nebo alespoň ponorný šlehač, práce se značně ulehčí. Pekáček vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Těsto vlijeme do máslem vymazaného a moukou vysypaného pekáčku a upečeme v troubě vyhřáté na 180 st. C po dobu cca 30 minut.

Když makovec trochu vychladne, vyklopíme jej na tácek a necháme zcela vychladnout. Povrch potřeme jahodovou marmeládou a polijeme čokoládovou polevou. Tu připravíme ve vodní lázni z čokolády a ztuženého tuku.