Jestli chováte k červené řepě nedůvěru a znáte jí v podstatě ze školní jídelny ve formě „kompotu“, možná vás také polévka překvapí.

Na 4 porce budeme potřebovat:

  • 1 velká červená řepa
  • 1 cibule
  • 1 menší mrkev
  • 1 menší petržel
  • kousek celeru velikosti mrkve
  • 1 snítka rozmarýru
  • 4 snítky tymiánu
  • 2 kostky zeleninového bio bujónu
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1/3 lžičky chilli koření
  • 1,3 l vody
  • zázvor
  • olivový olej
  • zakysaná smetana

Krutony z tofu

  • 1 tofu natural
  • 3 lžíce sojové omáčky
  • 1 lžíce vloček řasy Nori

Postup:

Na oleji zesklovatíme nakrájenou cibuli. Přidáme na kostky nakrájenou řepu, mrkev, petržel a celer, a také nastrouhaný zázvor. Dále přihodíme celé snítky bylinek, bujon a zalijeme 1,3 l vody. Přivedeme k varu a vaříme přibližně 20 minut. Vytáhneme snítky bylinek. Polévku rozmixujeme ponorným mixérem s trochou zakysané smetany. Dochutíme citronovou šťávou. Podle chuti můžeme přidat i trochu soli a cukru. Na na talíři ozdobíme olejem.

Zkuste podávat s krutony z tofu. Tofu rozkrájíme na malé kostičky a opečeme na oleji na teflonové pánvi ze všech stran. Když už jsou ze všech stran zlatavé, zalijeme sojovou omáčkou a zasypeme vločkami řasy Nori. Promícháme a přesypeme do mističky.