Krémová polévka z červené řepy s krutony z tofu
Jestli chováte k červené řepě nedůvěru a znáte jí v podstatě ze školní jídelny ve formě „kompotu“, možná vás také polévka překvapí.
Na 4 porce budeme potřebovat:
- 1 velká červená řepa
- 1 cibule
- 1 menší mrkev
- 1 menší petržel
- kousek celeru velikosti mrkve
- 1 snítka rozmarýru
- 4 snítky tymiánu
- 2 kostky zeleninového bio bujónu
- 2 lžíce citronové šťávy
- 1/3 lžičky chilli koření
- 1,3 l vody
- zázvor
- olivový olej
- zakysaná smetana
Krutony z tofu
- 1 tofu natural
- 3 lžíce sojové omáčky
- 1 lžíce vloček řasy Nori
Postup:
Na oleji zesklovatíme nakrájenou cibuli. Přidáme na kostky nakrájenou řepu, mrkev, petržel a celer, a také nastrouhaný zázvor. Dále přihodíme celé snítky bylinek, bujon a zalijeme 1,3 l vody. Přivedeme k varu a vaříme přibližně 20 minut. Vytáhneme snítky bylinek. Polévku rozmixujeme ponorným mixérem s trochou zakysané smetany. Dochutíme citronovou šťávou. Podle chuti můžeme přidat i trochu soli a cukru. Na na talíři ozdobíme olejem.
Zkuste podávat s krutony z tofu. Tofu rozkrájíme na malé kostičky a opečeme na oleji na teflonové pánvi ze všech stran. Když už jsou ze všech stran zlatavé, zalijeme sojovou omáčkou a zasypeme vločkami řasy Nori. Promícháme a přesypeme do mističky.
Miriam, skvělý tip – vyzkouším! Můj manžel také nesnáší řepu… zatím!