Na zahrádce se ještě zelenají listy mangoldu, a tak jsem z nich udělala slaný koláč.

Těsto:

  • 260 g hladké mouky
  • 160 g studeného másla
  • 6 lžic ledové vody
  • sůl

Náplň:

  • 1 velká cibule
  • 5 stroužků česneku
  • 30 g másla
  • mísa mangoldu (určitě by šel nahradit listovým špenátem)
  • 6 půlek sušených rajčat naložených v oleji
  • 6 černých oliv
  • čerstvé oregano
  • sůl, pepř
  • trošku polévkového koření Alnatura (z DM)
  • 3 vejce
  • 1 šlehačka

Máslo rozkrájíme na malé kousky, smícháme ho s moukou, vodou a solí a rychle vypracujeme těsto. Máslo by se nemělo zcela rozpustit. Vložíme do mikrotenu a necháme odpočinout v lednici alespoň půl hodiny.

Mezitím si na másle zkaramelizujeme na nudličky nakrájenou cibuli, později přidáme česnek a koření. Mangold opláchneme vodou a vhodíme do vroucí osolené vody spařit asi na 2 minuty. Scedíme, propláchneme ho studenou vodou a nakrájíme na kousky. Přidáme k cibuli. Osolíme a necháme zchladnout.

Těsto vyndáme z lednice a vyválíme na velikost koláčové formy. Formu vyložíme pečícím papírem, natlačíme do ní těsto, propícháme na několika místech vidličkou a dáme ještě na půl hodiny do lednice. Potom ho přikryjeme kusem pečícího papíru, na který nasypeme hrách nebo fazole a dáme předpéct do trouby na cca 25 minut při 170 st. C.

Předpečený korpus vyndáme z trouby, odstraníme fazole (nechávám si je v sáčku na opětovné použití při předpékání korpusů) a rozvrstvíme na něj mangold. V míse rozmícháme vejce se šlehačkou a polévkovým kořením a nalijeme na koláč. Rajčata a olivy nakrájíme na kousky a koláč jimi posypeme. Dopečeme v troubě dalších cca 35 minut.