Smetanové brambory zapečené s mletým masem a hlívou ústřičnou
Na 3 porce budeme potřebovat:
- 6 brambor
- 500 g mleté vepřové plece
- 600 g hlívy ústřičné
- 1 velká cibule
- 3 stroužky česneku
- olej
- 300 ml šlehačky
- 30 g sýru parmazánového typu
- 1 polévková lžíce plnotučné hořčice
- sůl, kmín, majoránka
Postup:
Na pánvi na oleji orestujeme pokrájenou cibuli s kmínem, solí a přidáme maso, majoránku a necháme maso zatáhnout. Potom přidáme hořčici rozmíchanou v trošce vody a chvilku povaříme. Mezitím oloupeme brambory, na V-krouhači je nastrouháme na plátky cca 0,5 cm a polovinu z nich vyložíme na trochu oleje do zapékací misky. Na ně rozvrstvíme maso. Do stejné pánve přidáme trošku oleje, rozdrtíme do něj česnek, osolíme a přidáme pokrájenou hlívu. Chvíli opékáme a urovnáme na maso. Poklademe zbytkem brambor a zalijeme šlehačkou. Zakryjeme alobalem a dáme do trouby na 40 minut zapéct při 180 st. C. Poté alobal sundáme, posypeme strouhaným sýrem a ještě zapečeme 15 minut dorůžova.