Kandovaná dýně hokaidó
Pravda, během předlouhé přípravy jsem také párkrát zaváhala, jestli jsem se do toho měla vůbec pouštět, nicméně výsledek nás ohromil. Přes všechny plány, že budeme kandovanou dýni uzobávat za dlouhých zimních večerů, zmizela za 3 dny 😀
Co budeme potřebovat:
- 2250 kg dýně hokaidó
- 900 g cukru
- 8 citrónů
- 5 pomerančů
- 2 kytičky badyánu
Postup:
Dýni omyjeme, odstraníme semínka a nakrájíme na opravdu malé kousky, cca 0,5 x 1 cm. Kostičky nasypeme do velkého hrnce, zalijeme šťávou z 6 citronů, přidáme badyán a zalijeme vodou těsně k hladině. Necháme stát 24 hodin. Poté vodu scedíme do konve (je z toho výborná limonáda k okamžité konzumaci), zasypeme cukrem, přilijeme šťávu ze zbylých citronů a pomerančů, badyán necháme ještě louhovat (promícháme, ale vodu již nepřiléváme) a odstavíme na dalších 24 hodin. Potom dáme na sporák a vaříme přibližně 15 – 20 minut, do změknutí dýně (jakoby zprůhlední).
Jestli už vám to teď přijde děsně dlouhé, jsme stále ještě na začátku :). V této fázi dýni opět zcedíme, čímž nám vznikne další vedlejší produkt, celkem dobrý polosirup na ředění s vodou. Okapanou dýni rozvrstvíme na plechy (kolik se nám jich vejde do trouby) na pečící papír, ale jen na tenkou vrstvu, aby proschla. Do trouby se mi vešly 3 a zbytek na dvě menší skleničky jsem zavařila s troškou zbylého sirupu. A nastávají hodiny a hodiny sušení. Sušila jsem v troubě při 45 st. C s rotací vzduchu přes 40!! hodin (teď už jistě chápete, proč ty zavařené skleničky ze zbylé dýně :)).
Jak jsem psala, výsledek skvostný, jemná chuť kandované pomerančové kůry. Ač jsem se radovala, že máme kandované ovoce na vánoční pečení, slupli jsme to za necelé 4 dny :).
Nápadem udělat kandovanou dýni jsem se nechala inspirovat na http://conovehonakopci.cz/?p=66