Hodnocení receptu, 5 = nejlepší.

V posledních letech se k nám pomalu vkrádá Halloween. Mohlo by se zdát, že je to posel americký, ale ve skutečnosti se jedná o prastarý keltský svátek. Původně se nazýval Samhain, to podle jména keltského boha mrtvých Samhaina. Keltové slavili v tento den konec léta a hojnosti a příchod zimy, chladu a tmy. Věřili, že této noci je nejtenčí hranice mezi říší živých a mrtvých a pořádali magické rituály. A odkud se vzala vydlabaná dýně se světýlkem? Ta znázorňuje duši hříšníka Jacka, která uvízla v očistci.

Na 4 – 5 porcí budeme potřebovat:

Polévka

  • 700 g dýně Hokaidó (příp. jiné jedlé dýně, ale tu je nutné oloupat)
  • 20 g másla
  • 2 zeleninové bio bujóny
  • 1 cibule
  • 1 malá sušená chilli paprička (příp. čerstvá nebo koření)
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl dle chuti

Knedlíčky

  • 100 g dýňových semínek
  • 70 g rozpuštěného másla
  • 50 g ovesných vloček
  • 1 vejce
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • cca 1/2 lžičky nastrouhaného muškátového oříšku
  • sůl
  • dýňový olej a bylinka na ozdobu

Postup:

Dýni omyjeme, rozkrojíme, zbavíme stopky a semínek a rozkrájíme na kostky. Pokud máme Hokaidó, nemusíme jí loupat. Na másle zpěníme cibuli, přidáme pokrájenou dýni, chvilku opékáme a zalijeme litrem a čtvrt vroucí vody. Přidáme bujóny, čerstvě mletý pepř, chilli a vaříme doměkka. Cca 10-15 minut.

Mezitím si v mixéru nebo el. sekáčku rozsekáme dýňová semínka a vločky, každé zvlášť, na sypkou „krupici“. Rozehřejeme máslo, přidáme do něj nastrouhaný muškátový oříšek, sůl a přilijeme k sypké směsi. Vmícháme vejce a ochutíme citrónovou šťávou. Necháme pár minutek odstát a ukoulíme kuličky (vyšlo mi jich 20 ks). Uvaříme je ve vroucí vodě dokud nevyplavou. To bude trvat tak 3 minuty.

Uvařenou dýni i s vodou rozmixujeme. Bude-li polévka moc hustá, můžeme jí naředit vodou z kuliček. Hotovou polévku případně dochutíme solí. Na talíři zdobíme kuličkami, dýňovým olejem a bylinkou.