Zapečené máslové bedly
Jakým nedopatřením kdysi vznikl další úžasný vynález – máslo, si určitě umíme představit. Je to už asi víc jak 6 tis. let, kdy jakýsi šťastný asijský kočovník objevil ve vaku s mlékem po obzvlášť náročném dni na hrbolaté cestě hrudky másla…. 😛
Na 3 porce budeme potřebovat:
- 12 polorozvitých klobouků bedel
- 60 g čedaru
- 40 g změklého másla
- 30 g dýňových semínek
- 2 stroužky česneku
- 1 snítka rozmarýny
- chilli koření dle chuti
- špetka muškátového květu
- sůl
- 50 g strouhaného sýru parmazánového typu
- 1 snítka rozmarýny
- olivový olej
Příloha
- 5 brambor
- 20 g másla
- 1 dl teplého mléka
- sůl
Salát
- 1 růžička salátu pak choi
- šťáva z citronu
- olivový olej
- sůl
Postup:
V misce smícháme změklé máslo s nastrouhaným čedarem, posekanou rozmarýnou, kořením a solí. Dýňová semínka rozsekáme v mixéru nebo sekáčku a také přimícháme k máslu. Směsí naplníme kloboučky až po okraj, vyrováme do pekáčku, který jsme vymazali olivovým olejem. Posypeme sýrem a poklademe kousky rozmarýny.
Upečeme v troubě vyhřáté na 180 st. C dozlatova, cca 25 minut.
Mezitím uvaříme bramborovou kaši. Oloupané, rozkrájené brambory uvaříme v osolené vodě doměkka. Vodu slijeme, přidáme máslo a ohřáté mléko a rozšťoucháme.
Salát omyjeme, vodnici oloupeme a obojí nakrájíme na nudličky. Smícháme s troškou citrónové šťávy, olivového oleje a špetkou soli.