Banáno-citrónový koláč
Na koláčovou formu o průměru 28 cm budeme potřebovat:
- 300 g přezrálých banánů
- 220 g polohrubé mouky
- 100 g másla
- 50 g cukru
- 10 g kakaa
- 2 vejce
- 1 bio citrón – kůra i šťáva
- 1 prášek do pečiva
- 1/2 dl rumu
- špetka soli
Postup:
Máslo necháme rozpustit a trochu zchladnout. Banány nastrouháme nebo rozmačkáme a smícháme s citrónovou šťávou i kůrou. Vejce utřeme s cukrem do pěny, ideálně v robotu.
Pak už jen vařečkou smícháme vejce s banánnovou směsí, máslem a moukou smíchanou s troškou soli a práškem.
Polovinu těsta přelijeme do jiné nádoby a promícháme s kakaem.
Koláčovou formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou a pomocí dvou lžic přemisťujeme těsto z misek. Doprostřed formy uděláme lžící hromádku jedné barvy, na ní dáme doprostřed druhou barvu a takto je střídáme, dokud máme těsta v miskách. Těsto se postupně rozlévá do stran. Nakonec mu ještě potřesením formou pomůžeme.
Upečeme v troubě vyhřáté na 180 st. C cca 30 minut.
Tip:
Pokud nechcete dělat těsto dvoubarevné nebo strakaté, můžete použít buď jen světlé těsto bez kakaa. Nebo obě těsta nalít do formy a lehce promísit.