Na koláčovou formu o průměru 28 cm budeme potřebovat:

  • 300 g přezrálých banánů
  • 220 g polohrubé mouky
  • 100 g másla
  • 50 g cukru
  • 10 g kakaa
  • 2 vejce
  • 1 bio citrón – kůra i šťáva
  • 1 prášek do pečiva
  • 1/2 dl rumu
  • špetka soli

Postup:

Máslo necháme rozpustit a trochu zchladnout. Banány nastrouháme nebo rozmačkáme a smícháme s citrónovou šťávou i kůrou. Vejce utřeme s cukrem do pěny, ideálně v robotu.

Pak už jen vařečkou smícháme vejce s banánnovou směsí, máslem a moukou smíchanou s troškou soli a práškem.

Polovinu těsta přelijeme do jiné nádoby a promícháme s kakaem.

Koláčovou formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou a pomocí dvou lžic přemisťujeme těsto z misek. Doprostřed formy uděláme lžící hromádku jedné barvy, na ní dáme doprostřed druhou barvu a takto je střídáme, dokud máme těsta v miskách. Těsto se postupně rozlévá do stran. Nakonec mu ještě potřesením formou pomůžeme.

Upečeme v troubě vyhřáté na 180 st. C cca 30 minut.

Tip:

Pokud nechcete dělat těsto dvoubarevné nebo strakaté, můžete použít buď jen světlé těsto bez kakaa. Nebo obě těsta nalít do formy a lehce promísit.