Na 4 porce – cca 20 ks budeme potřebovat:

Karbanátky

  • 300 g kapusty
  • 90 g slzovky (nebo kroupy)
  • 50 g jemných vloček
  • 30 g strouhanky
  • 3 stroužky česneku
  • 1 rohlík
  • 1 cibule
  • 1 bílek
  • 1 dl mléka
  • 1 vrchovatá lžíce majoránky
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl
  • hrubá mouka na obalení
  • olej na smažení

Bramborová kaše

  • 7 brambor
  • 30 g másla
  • cca 1,5 dl teplého mléka
  • sůl

Postup:

Slzovku namočíme na hodinu do studené vody a pak uvaříme doměkka, cca 45 minut. V případě, že použijeme kroupy namočíme je den předem do chladné vody a druhý den uvaříme doměkka nebo je máme třeba předvařené v mrazáku :P. Kapustu omyjeme, nacpeme do hrnce, zalijeme vroucí vodou, osolíme a uvaříme doměkka, cca 25 minut. Rohlík natrháme a namočíme v mléce. Uvařenou kapustu zcedíme a necháme vychladnout. Potom ještě důkladně vyždímáme. Kapustu, cibuli, česnek a vyždímaný rohlík umeleme na masovém strojku nebo rozsekáme v sekáčku nebo mixéru.

V míse smícháme s bílkem, slzovkou, strouhankou, vločkami a kořením. Tvarujeme karbanátky, obalíme v hrubé mouce a smažíme ve vyšší vrstvě oleje z obou stran.

Brambory oloupeme, rozkrájíme a uvaříme v osolené vodě. Uvařené brambory slijeme, přidáme máslo, ohřáté mléko a šťouchadlem rozšťoucháme.