Kapustové karbanátky s bramborovou kaší
Na 4 porce – cca 20 ks budeme potřebovat:
Karbanátky
- 300 g kapusty
- 90 g slzovky (nebo kroupy)
- 50 g jemných vloček
- 30 g strouhanky
- 3 stroužky česneku
- 1 rohlík
- 1 cibule
- 1 bílek
- 1 dl mléka
- 1 vrchovatá lžíce majoránky
- čerstvě mletý pepř
- sůl
- hrubá mouka na obalení
- olej na smažení
Bramborová kaše
- 7 brambor
- 30 g másla
- cca 1,5 dl teplého mléka
- sůl
Postup:
Slzovku namočíme na hodinu do studené vody a pak uvaříme doměkka, cca 45 minut. V případě, že použijeme kroupy namočíme je den předem do chladné vody a druhý den uvaříme doměkka nebo je máme třeba předvařené v mrazáku :P. Kapustu omyjeme, nacpeme do hrnce, zalijeme vroucí vodou, osolíme a uvaříme doměkka, cca 25 minut. Rohlík natrháme a namočíme v mléce. Uvařenou kapustu zcedíme a necháme vychladnout. Potom ještě důkladně vyždímáme. Kapustu, cibuli, česnek a vyždímaný rohlík umeleme na masovém strojku nebo rozsekáme v sekáčku nebo mixéru.
V míse smícháme s bílkem, slzovkou, strouhankou, vločkami a kořením. Tvarujeme karbanátky, obalíme v hrubé mouce a smažíme ve vyšší vrstvě oleje z obou stran.
Brambory oloupeme, rozkrájíme a uvaříme v osolené vodě. Uvařené brambory slijeme, přidáme máslo, ohřáté mléko a šťouchadlem rozšťoucháme.