Houbová nádivka
Na 3-4 porce budeme potřebovat:
- 350 g lesních hub (u nás bedly, čirůvky, kozák)
- 100 g šunky od kosti
- 50 g másla
- 5 rohlíků
- 5 vajec
- 3 dl horké vody s rozpuštěným bujónem
- 2 hrsti špenátových listů
- 2 stroužky česneku
- 1 cibule
- 1/2 lžičky strouhaného muškátového květu
- čerstvě mletý pepř
- kmín
- sůl
- olej
- máslo a mouka na vymazání formy
- několik plátků másla na pokladení nádivky
Postup:
Rohlíky nakrájíme na kostky, nasypeme na pekáček a necháme okorat v mírně roztopené troubě. Rozehřejeme si máslo, špenát natrháme na kousky. Cibuli a česnek nasekáme a orestujeme na oleji. Přidáme pokrájenou šunku a po chvíli i očištěné a nakrájené houby. Osolíme, opepříme, okmínujeme a pár minut restujeme. Stáhneme z plotny a necháme pár minut vydýchat.
K okoralým rohlíkům přilijeme bujón, přidáme žloutky, máslo a špenát. Promícháme, přisypeme houby a opět promícháme. Dle potřeby ještě dosolíme. Nakonec zlehka vmícháme sníh z bílků a přemístíme do máslem vymazané a moukou vysypané formy. Uhladíme povrch a poklademe plátky másla.
Upečeme v troubě vyhřáté na 180 st. C dozlatova, cca 30 minut.