Na cca 22 ks budeme potřebovat:

  • 500 g hladké mouky
  • 250 ml vlažného mléka
  • 100 g másla
  • 60 g  cukru
  • 2 žloutky
  • 1/2 droždí
  • vanilkový prášek (esence, dřeň, vanilkový cukr)
  • poctivá špetka soli (kynuté těsto má rádo trošku víc soli)

Maková nádivka

  • 250 g mletého máku
  • 4 jablka
  • 3 lžíce javorového sirupu (tekutého medu)
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • špetka soli
  • cca 1/2 dl oleje a 20 g másla do zapékací misky

Postup:

Nejdřív si připravíme těsto. Pomoc kuchyňského robota určitě každý rád uvítá. Pokud nevládne ve vaší domácnosti, zadělejte těsto hezky ručně. Takže jak na to? Rozehřejeme si máslo. Odměříme vlažné mléko a nadrobíme do něho droždí se špetkou cukru a necháme vzejít kvásek. Do misky odvážíme mouku, přidáme cukr a sůl, přilijeme rozehřáté máslo, rozpuštěné droždí, žloutky, vanilku a zaděláme vláčné, měkké těsto. Přikryjeme utěrkou a necháme 60 minut kynout.

Mezitím pomeleme mák a do něj najemno nastrouháme jablíčka. Ochutíme citrónovou šťávou, špetičkou soli a javorovým sirupem. Umícháme v soudržnou pastu.

V pekáčku rozpustíme máslo s olejem. Těsto rozdělíme na 22 dílků a na pomoučené lince válíme malé tenké placičky. Do každé zabalíme vrchovatou lžíci makové náplně a pevně zabalíme. Vkládáme do pekáčku. Před vložením smočíme ze všech stran v tuku.

Troubu předehřejeme na 180 st. C a pekáček s buchtami pečeme cca 25-30 minut dozlatova. Hotové necháme trochu zchladnout a pak vyklopíme.