Risotto je sice hotové raz dva, ale celou tu dobu mu musíme věnovat MAXIMÁLNÍ pozornost. Logisticky je to trošku honička :). Je potřeba si připravit vše předem.

Na 3 porce budeme potřebovat:

  • 300 g rýže Arborio
  • 1 větší cibule
  • 2 stroužky česneku
  • olej
  • 1 dl bílého vína
  • 7 dl vroucí vody a 1 a půl zeleninového bio bujónu
  • 1 svazek zeleného chřestu
  • 30 g másla
  • sůl, čerstvě mletý pepř
  • 30 g sýru parmazánového typu + kousek na ozdobení

Postup:

Začneme tím, že si připravíme chřest. Odkrájíme poupátka a dáme stranou. Ze stonků odlámeme konce a středy stonků lehce oškrábeme. Do kastrolu dáme vařit trochu osolené vody na blanšírování chřestu.

Nastrouháme si sýr. Část na plátky a zbytek na jemném struhadle.

Ve vroucí vodě rozpustíme bujón.

Cibuli nakrájíme na kostičky a česnek na plátky. Do kastrolu nalijeme trošku oleje, orestujeme na něm cibuli s česnekem do sklovata. Přisypeme suchou rýži a ze všech stran opečeme. Zalijeme vínem a za stálého míchání necháme vypařit. Postupně přilijeme vždy trochu vývaru, promícháme, přiklopíme pokličkou a chvilku dusíme. Takto pokračujeme do udušení rýže „na skus“.

Mezitím, když už klokotá voda, přisypeme do ní poupátka a necháme minutu povařit. Potom je vytáhneme děravou naběračkou a zchladíme studenou vodou. Do té samé vody vhodíme na kousky pokrájený chřest a povaříme 2 minuty. Zatím do vyšší nádoby dáme máslo, děravou naběračkou do ní přendáme uvařený chřest, osolíme, opepříme, přisypeme nastrouhaný sýr a ponorným mixérem rozmixujeme.

Stále kontrolujeme rýži a přiléváme bujón. Pokud už bujón došel a rýže stále není dostatečně al dente, přiléváme vody, která nám zbyla z blanšírování.

Do hotové rýže, ve které zbylo trošku tekutiny, rozmícháme chřestové pyré a rozdělíme na talíře. Posypeme poupátky a poklademe plátky sýru.

Tip na toto úžasné risotto jsem našla na webovkách www.cuketka.cz.