Hodnocení receptu, 5 = nejlepší.

Tak toto je naše saturejka. Vloni jsem si koupila maličkou sazeničku jako jednoletku. Nejen, že celkem statečně přezimovala na záhonku, ale takhle krásně se rozrostla. Saturejku můžete pěstovat i doma v květináči a rozhodně se v kuchyni uplatní. Má celkem peprnou chuť, něco mezi tymiánem a oreganem, možná šmrncnutá ještě rozmarýnkou. Přidává se do těžších jídel – mas, omáček, vajíček, zelí, luštěnin nebo uzenin. Je také součástí provensálského koření a koření čubrica. Upravuje trávení, mírní nadýmání a léčí průjem.

Kromě kulinářského využití jí můžete použít také jako lék právě na střeva. Dvě stonky saturejky zalijete vařící vodou a necháte 5 minut vyluhovat. Slaďoši můžou osladit medem.

Pokud vám saturejka vykvetla, můžete si její kvítka nasušit, nastrkat do pytlíčku a použít jako odpuzovač hmyzu na okně.