Zkoušeli jste už také kuskus? Je to těstovina, která se připravuje z tvrdé pšenice. V severní Africe, kde je tradiční surovinou, pravděpodobně ještě pěkně poctivě ručně, nicméně ve zbytku světa průmyslově. Pak stačí zalít vroucí vodou nebo vývarem a za 10 minut si můžete nacpat břicho 🙂

Na 2 porce budeme potřebovat:

  • 2 čerstvé lososové filety
  • 150 kuskusu
  • 280 ml vroucí vody
  • 1 mrkev
  • 4 půlky sušených rajčat
  • hrst bazalkových listů
  • miska salátu polníčku
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1 zeleninový bio bujon
  • 30 g másla
  • sůl, čerstvě mletý pepř
  • olivový olej
  • 20 g sýru parmazánového typu

Postup:

Filety omyjeme vlhkým ubrouskem, pokapeme z obou stran citronovou šťávou a necháme cca půl hodiny odležet. Potom osolíme, opepříme. Rozpálíme suchou pánev, mezitím filet pomocí rukou potřeme na všech stranách olivovým olejem a vložíme na pánev kůží dolů. Z obou stran 2-3 minuty opékáme. Pokud máme pánev bez plastové rukojeti (pokud máte pánev s plastovou rukojetí, přendejte lososa do zapékací misky), vložíme filety i s pánví do trouby rozehřáté na 150 st. C a necháme asi 10 minut dojít. Díky tomu si losos uvnitř udrží šťávu.

V mezičase si připravíme kuskus. Mrkev oškrábeme, nakrájíme na malé kostičky a na másle chvilku orestujeme. Před stažením z plamene přidáme na kostičky nakrájená sušená rajčata a natrhanou bazalku. V kastrolku přivedeme k varu vodu, rozmícháme v ní bujon a vsypeme kuskus a přidáme lžíci olivového oleje. Vidličkou načechráme, přiklopíme pokličkou a necháme asi 8 minut odstát.

Do hotového kuskusu přimícháme orestovanou zeleninu, nastrouhaný sýr a zamícháme.

Polníček propláchneme vodou, zakápneme olivovým olejem, citronovou šťávou, lehce osolíme a jemně promícháme.

Lososa vyndáme z trouby, dáme na něj rozpustit trochu másla a můžeme lehce posypat hrubozrnnou solí.