Šťavnaté lososové filety se zeleninovým kuskusem
Zkoušeli jste už také kuskus? Je to těstovina, která se připravuje z tvrdé pšenice. V severní Africe, kde je tradiční surovinou, pravděpodobně ještě pěkně poctivě ručně, nicméně ve zbytku světa průmyslově. Pak stačí zalít vroucí vodou nebo vývarem a za 10 minut si můžete nacpat břicho 🙂
Na 2 porce budeme potřebovat:
- 2 čerstvé lososové filety
- 150 kuskusu
- 280 ml vroucí vody
- 1 mrkev
- 4 půlky sušených rajčat
- hrst bazalkových listů
- miska salátu polníčku
- 2 lžíce citronové šťávy
- 1 zeleninový bio bujon
- 30 g másla
- sůl, čerstvě mletý pepř
- olivový olej
- 20 g sýru parmazánového typu
Postup:
Filety omyjeme vlhkým ubrouskem, pokapeme z obou stran citronovou šťávou a necháme cca půl hodiny odležet. Potom osolíme, opepříme. Rozpálíme suchou pánev, mezitím filet pomocí rukou potřeme na všech stranách olivovým olejem a vložíme na pánev kůží dolů. Z obou stran 2-3 minuty opékáme. Pokud máme pánev bez plastové rukojeti (pokud máte pánev s plastovou rukojetí, přendejte lososa do zapékací misky), vložíme filety i s pánví do trouby rozehřáté na 150 st. C a necháme asi 10 minut dojít. Díky tomu si losos uvnitř udrží šťávu.
V mezičase si připravíme kuskus. Mrkev oškrábeme, nakrájíme na malé kostičky a na másle chvilku orestujeme. Před stažením z plamene přidáme na kostičky nakrájená sušená rajčata a natrhanou bazalku. V kastrolku přivedeme k varu vodu, rozmícháme v ní bujon a vsypeme kuskus a přidáme lžíci olivového oleje. Vidličkou načechráme, přiklopíme pokličkou a necháme asi 8 minut odstát.
Do hotového kuskusu přimícháme orestovanou zeleninu, nastrouhaný sýr a zamícháme.
Polníček propláchneme vodou, zakápneme olivovým olejem, citronovou šťávou, lehce osolíme a jemně promícháme.
Lososa vyndáme z trouby, dáme na něj rozpustit trochu másla a můžeme lehce posypat hrubozrnnou solí.