Jasmínová rýže má po uvaření lepivou konzistenci a příjemnou, jasmínovou vůni. Není to však tím, že by byla aromatizovaná. Jasmínovou vůni má prostě od přírody. Pěstuje se v severním Thajsku, a to prý už pěkně dlouho – 6000 let!!!

Na 3 porce budeme potřebovat:

  • 280 g jasmínové rýže
  • 50 g mraženého hrášku
  • 50 g mražené kukuřice
  • 3 vejce
  • 2 lahůdkové cibulky
  • 1/2 lžičky červené kari pasty (nebo chilli koření)
  • 1 lžička kari koření
  • 1 plná lžíce kokosového tuku (nebo olej, ideálně sezamový)
  • sůl
  • sojová omáčka
  • 1 červená paprika

Postup:

Rýži propláchneme několikrát vlažnou vodou. Poslední vodu slijeme a doplníme jeden a půl násobkem vody nové. Rýži osolíme a uvaříme pod pokličkou, doměkka, cca 12 minut (máme-li plynový sporák, použijeme rozptylovač plamene). Cibulku omyjeme a nakrájíme na plátky. Papriku omyjeme a nakrájíme na kostičky.

Pokud máme pánev wok, je to ideální, v opačném případě si vystačíme s větší pánví nebo kastrolem. Takže do woku dáme vrchovatou lžíci kokosového tuku nebo nalijeme trochu oleje a zahřejeme. Přidáme kari koření a kari pastu a zpěníme. Vsypeme uvařenou rýži, kukuřici s hráškem a cibulku. Za stálého míchání opékáme. Vejce rozklepneme do skleničky a vidličkou rozšleháme. Vlijeme do rýže a mícháme až vejce ztuhnou. Ochutíme sojovkou a případně ještě solí. Na talíři posypeme kostičkami červené papriky.