Granola – domácí křupavé müsli
Pokud jste se celý život pídili po receptu na věčné mládí, právě jste ho objevili. Goji, kustovnice čínská je pravděpodobně nejzdravějším a nejvýživnějším plodem světa 😛
Co budeme potřebovat:
- 200 g špaldových vloček
- 100 g jemných ovesných vloček
- 100 g slunečnicových semínek
- 100 g zlatých rozinek
- 60 g mandlí
- 50 g kokosu
- 50 g sezamu
- 30 g goji
- 30 g lněných semínek
- 2 vrchovaté lžíce tekutého medu
- 2 lžíce kokosového tuku
- špetička soli
Postup:
Ve větším kastrolu postupně a nasucho opražíme slunečnicová semínka, špadlové vločky, jemné vločky, hrubo posekané mandle i se slupkou a sezamová semínka. Hezky každé zvlášť, lehce a stále míchat, abychom něco ze surovin nepřipálili. Vše, co opražíme, nasypeme do společné misky.
Rozinky a goji pokrájíme a přidáme do misky neopražené. Stejně tak kokos a len. Len sice můžeme trošku opražit, ale po nasypání na rozpálenou pánev začne skákat jako hejno neposedných blech :).
Když už bude všechno ve společné míse, v kastrolu rozehřejeme kokosový tuk, přidáme k němu špetičku soli a med a nasypeme k tomu obsah mísy. Promícháme, aby se vše obalilo medem a olejem a odstavíme. Za občasného míchání necháme vychladnout.
Uchováváme v uzavíratelné nádobě. Zobáme buď samotné nebo smíchané s jogurtem nebo mlékem.