Citrónové sušenky se zázvorem a čokoládou
5 (100%) 1 hlas(ů)

Na cca 120 ks budeme potřebovat:

  • 400 g hladké mouky na křehké těsto (Babiččina volba)
  • 150 g třtinového cukru
  • 200 g změklého másla
  • 5 kapek vanilkové esence
  • 2 lžíce citrónové štávy
  • 2 vejce (vejce rozšleháme vidličkou a trochu si schováme na potření sušenek)
  • kůra z 1 bio citronu
  • 1 plná lžíce čerstvého strouhaného zázvoru
  • 1 zarovnaná lžička jedlé sody
  • špetka soli
  • 80 g hořké čokolády 70%
  • 1 lžička kokosového tuku (nebo čokoládového másla nebo běžného másla)

Postup:

Máslo rozetřeme s cukrem (ideálně v kuchyňském robotu). Přidáme vanilkovou esenci, vejce, sůl, citrónovou šťávu, nastrouhanou kůru a zázvor a důkladně rozšleháme, až nám vznikne kompaktní hladká směs. Potom přisypeme mouku smíchanou s jedlou sodou a zaděláme hladké, vláčné těsto. Zabalíme jej do mikrotenu a necháme aspoň hodinku odpočinout v lednici.

Poté těsto rozdělíme na 4 části (těsto, se kterým zrovna nepracujeme, uchováváme v lednici). Pracovní desku na kuchyňské lince lehounce poprášíme hladkou moukou a těsto na ní vyválíme na tenkou placku, max. 2 mm. Vykrajujeme požadované tvary. A protože se blíží oslava Sv. Valentýna, hodilo se srdíčko, které poslala Babiččina volba spolu s moukou na vyzkoušení. Těsto drželo skvěle pohromadě, takže po prvním podsypání už jsem rozvalovala bez mouky :).

Vykrájené tvary pokládáme na plech vyložený pečícím papírem, potíráme rozšlehaným zbytkem vajíček a pečeme v troubě vyhřáté na 180 st. C cca 6 minut dozlatova.

Když sušenky vychladnou,  ozdobíme je čokoládovou polevou. Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu s tukem. Vezmeme si mikrotenový sáček, v rohu prostříhneme maličkou dírku, roh přeložíme a podržíme si ho kolíčkem na prádlo. Do sáčku nalijeme rozehřátou čokoládu a kolíček sundáme. Volný konec zakroutíme, abychom čokoládu dostali do prostřiženého rohu a polevou cik cak ozdobíme upečené sušenky.