Citrónové sušenky se zázvorem a čokoládou
Na cca 120 ks budeme potřebovat:
- 400 g hladké mouky na křehké těsto (Babiččina volba)
- 150 g třtinového cukru
- 200 g změklého másla
- 5 kapek vanilkové esence
- 2 lžíce citrónové štávy
- 2 vejce (vejce rozšleháme vidličkou a trochu si schováme na potření sušenek)
- kůra z 1 bio citronu
- 1 plná lžíce čerstvého strouhaného zázvoru
- 1 zarovnaná lžička jedlé sody
- špetka soli
- 80 g hořké čokolády 70%
- 1 lžička kokosového tuku (nebo čokoládového másla nebo běžného másla)
Postup:
Máslo rozetřeme s cukrem (ideálně v kuchyňském robotu). Přidáme vanilkovou esenci, vejce, sůl, citrónovou šťávu, nastrouhanou kůru a zázvor a důkladně rozšleháme, až nám vznikne kompaktní hladká směs. Potom přisypeme mouku smíchanou s jedlou sodou a zaděláme hladké, vláčné těsto. Zabalíme jej do mikrotenu a necháme aspoň hodinku odpočinout v lednici.
Poté těsto rozdělíme na 4 části (těsto, se kterým zrovna nepracujeme, uchováváme v lednici). Pracovní desku na kuchyňské lince lehounce poprášíme hladkou moukou a těsto na ní vyválíme na tenkou placku, max. 2 mm. Vykrajujeme požadované tvary. A protože se blíží oslava Sv. Valentýna, hodilo se srdíčko, které poslala Babiččina volba spolu s moukou na vyzkoušení. Těsto drželo skvěle pohromadě, takže po prvním podsypání už jsem rozvalovala bez mouky :).
Vykrájené tvary pokládáme na plech vyložený pečícím papírem, potíráme rozšlehaným zbytkem vajíček a pečeme v troubě vyhřáté na 180 st. C cca 6 minut dozlatova.
Když sušenky vychladnou, ozdobíme je čokoládovou polevou. Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu s tukem. Vezmeme si mikrotenový sáček, v rohu prostříhneme maličkou dírku, roh přeložíme a podržíme si ho kolíčkem na prádlo. Do sáčku nalijeme rozehřátou čokoládu a kolíček sundáme. Volný konec zakroutíme, abychom čokoládu dostali do prostřiženého rohu a polevou cik cak ozdobíme upečené sušenky.