Na 4 porce budeme potřebovat:

  • 200 g velkých bílých fazolí
  • 2 bobkové listy
  • 4 kuličky nového koření
  • šťáva z půlky šťavnatého citronu
  • sůl, čerstvě mletý pepř
  • 1/2 dl olivového oleje
  • 2 cibule
  • asi 3 cm tlusté kolečko celeru
  • 2 stroužky česneku
  • trocha oleje
  • kmín
  • 4 lžíce sojové omáčky
  • 6 šalvějových lístků
  • lahůdková cibulka

Postup:

Den předem opláchneme a namočíme fazole. Necháme v chladné vodě stát do druhého dne. Potom vodu vyměníme, přidáme bobkové listy a nové koření a fazole uvaříme do změknutí (máme-li doma řasu Kombu, přidáme kousek do hrnce – fazole se rychleji uvaří a nebudou tolik nadýmat). Zatímco se nám fazole vaří, nakrájíme cibuli, česnek a celer na maličké kostičky. V pánvi rozehřejeme olej, přidáme nakrájený celer a kmín a na mírném ohni restujeme do doby, než se začne celer maličko barvit dozlatova. Potom přidáme i cibuli s česnekem a za častého míchání necháme lehce zezlátnout. Nakonec vmícháme posekané šalvějové listy a sojovou omáčku a asi po půl minutě stáhneme z ohně.

Uvařené fazole i s trochou vody přendáme do vysoké nádoby, zalijeme olivovým olejem, citronovou šťávou, osolíme, opepříme a ponorným mixérem rozmixujeme na hladkou hmotu. Tři čtvrtiny orestované zeleniny zamícháme do rozmixovaných fazolí. Mažeme na plátky chleba a posypeme zbylou zeleninou. Navrch ozdobíme nakrájenou lahůdkovou cibulkou.

Uvedené množství stačí pro 3 poctivé jedlíky.

fazolove-sadlo-hmota

fazolove-sadlo-zelenina