Fazolové sádlo se zeleninovými škvarečky
Na 4 porce budeme potřebovat:
- 200 g velkých bílých fazolí
- 2 bobkové listy
- 4 kuličky nového koření
- šťáva z půlky šťavnatého citronu
- sůl, čerstvě mletý pepř
- 1/2 dl olivového oleje
- 2 cibule
- asi 3 cm tlusté kolečko celeru
- 2 stroužky česneku
- trocha oleje
- kmín
- 4 lžíce sojové omáčky
- 6 šalvějových lístků
- lahůdková cibulka
Postup:
Den předem opláchneme a namočíme fazole. Necháme v chladné vodě stát do druhého dne. Potom vodu vyměníme, přidáme bobkové listy a nové koření a fazole uvaříme do změknutí (máme-li doma řasu Kombu, přidáme kousek do hrnce – fazole se rychleji uvaří a nebudou tolik nadýmat). Zatímco se nám fazole vaří, nakrájíme cibuli, česnek a celer na maličké kostičky. V pánvi rozehřejeme olej, přidáme nakrájený celer a kmín a na mírném ohni restujeme do doby, než se začne celer maličko barvit dozlatova. Potom přidáme i cibuli s česnekem a za častého míchání necháme lehce zezlátnout. Nakonec vmícháme posekané šalvějové listy a sojovou omáčku a asi po půl minutě stáhneme z ohně.
Uvařené fazole i s trochou vody přendáme do vysoké nádoby, zalijeme olivovým olejem, citronovou šťávou, osolíme, opepříme a ponorným mixérem rozmixujeme na hladkou hmotu. Tři čtvrtiny orestované zeleniny zamícháme do rozmixovaných fazolí. Mažeme na plátky chleba a posypeme zbylou zeleninou. Navrch ozdobíme nakrájenou lahůdkovou cibulkou.
Uvedené množství stačí pro 3 poctivé jedlíky.
Neskutečná dobrota
Milý Jirko, jsme rádi, že Vám fazolové sádlo také chutná :). Možná by Vás mohl zaujmout i tataráček z červené čočky. To je také náš oblíbenec http://old.snedeno.cz/predkrmy/tatarak-z-cervene-cocky