Tataráček z červené čočky
Na 5 porcí budeme potřebovat:
- 300 g červené čočky
- 100 g mrkve
- 1 dl bílého vína
- cca 3 dl vody
- 1 lahůdková cibulka nebo šalotka
- 1 stroužek česneku
- 2 vrchovaté lžíce plnotučné hořčice
- 2 vrchovaté lžíce kečupu
- 3 lžíce worchestru
- sůl, čerstvě mletý pepř, kmín
- pálivá kari pasta cca 1 plná lžička
- pažitka
- olivový olej
- chleba
- celozrnný toustový chléb
Postup:
Čočku několikrát propláchneme vlažnou vodou a necháme důkladně okapat na cedníku. Mrkev oloupeme a nahrubo postrouháme. Do větší pánve nalijeme olej, vsypeme mrkev, kmín a čočku, přidáme kari pastu a restujeme. Když už čočka začíná chytat barvu, zalijeme vínem a necháme vydusit. Následně podléváme postupně horkou vodou, aby neplavala, ale ani se nepřipalovala a pod pokličkou vždy vydusíme dosucha. Když je čočka měkká, stáhneme z ohně, přidáme hořčici, kečup a worchester, přidáme drobně posekanou cibulku, pažitku, osolíme a opepříme. Směs promícháme, přilijeme ještě trochu oleje, aby nebyla suchá (chcete-li, můžete přidat žloutek).
Na troše oleji opečeme toustový chléb a na něj navrstvíme čočkový tataráček. Ozdobíme zeleninou.