Tataráček z červené čočky
4.36 (87.14%) 14 hlas(ů)

Na 5 porcí budeme potřebovat:

  • 300 g červené čočky
  • 100 g mrkve
  • 1 dl bílého vína
  • cca 3 dl vody
  • 1 lahůdková cibulka nebo šalotka
  • 1 stroužek česneku
  • 2 vrchovaté lžíce plnotučné hořčice
  • 2 vrchovaté lžíce kečupu
  • 3 lžíce worchestru
  • sůl, čerstvě mletý pepř, kmín
  • pálivá kari pasta cca 1 plná lžička
  • pažitka
  • olivový olej
  • chleba
  • celozrnný toustový chléb

Postup:

Čočku několikrát propláchneme vlažnou vodou a necháme důkladně okapat na cedníku. Mrkev oloupeme a nahrubo postrouháme. Do větší pánve nalijeme olej, vsypeme mrkev, kmín a čočku, přidáme kari pastu a restujeme. Když už čočka začíná chytat barvu, zalijeme vínem a necháme vydusit. Následně podléváme postupně horkou vodou, aby neplavala, ale ani se nepřipalovala a pod pokličkou vždy vydusíme dosucha. Když je čočka měkká, stáhneme z ohně, přidáme hořčici, kečup a worchester, přidáme drobně posekanou cibulku, pažitku, osolíme a opepříme. Směs promícháme, přilijeme ještě trochu oleje, aby nebyla suchá (chcete-li, můžete přidat žloutek).

Na troše oleji opečeme toustový chléb a na něj navrstvíme čočkový tataráček. Ozdobíme zeleninou.