Na 4 porce budeme potřebovat:

Těsto

  • 400 g hladké mouky
  • 4 vejce
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička soli

Náplň

  • 250 g ricottu
  • 100 g pancetty
  • 50 g Gorgonzoly
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 žloutek
  • 1 stonek šalvěje
  • čerstvě mletý pepř

Máslový přeliv

  • 60 g másla
  • 50 g parmazánu
  • 1 stonka šalvěje
  • 1 malá sběračka vody z raviol

Postup:

Z mouky, vajec, olivového oleje a soli zpracujeme těsto. Mělo by být dost tuhé, takže se nebojte případně přidat ještě trochu mouky. Těsto necháme následně aspoň půlhodinky odpočívat v lednici, zabalené do mikroténu.

Na pánvi rozehřejeme olej a na něm orestujeme nakrájenou pancettu a posekanou šalvěj. Stáhneme z plotny a přidáme Gorgonzolu, pepř, ricottu a nakonec i žloutek.

Z těsta vyválíme velmi tenkou placku (čím tenčí, tím lepší), kterou nakrájíme na pruhy široké asi 7 cm. Lžičkou na tyto pruhy pokládáme hromádky z náplně, asi 7 cm od sebe. Pomocí mašlovačky a pomažeme zbylým bílkem prostor kolem náplně. Na naplněný pruh položíme další pruh těsta. Pokud vlastníme vykrajovátko na ravioly, postupným přitlačováním je utvoříme. Pokud ne, vidličkou těsto po okrajích přitlačíme k sobě a mezi kopečky s náplní rozkrájíme kolečkem na pizzu. I tyto řezné plochy přitlačíme vidličkou.

Uvaříme ve vroucí osolené vodě cca 3 minuty. Ravioly scedíme, trošku vody si necháme na máslový přeliv.

V malém kastrolků rozehřejeme máslo s nakrájenou šalvějí, přidáme trošku horké vody z raviol a přelijeme přes těstoviny. Promícháme, rozdělíme na porce a posypeme strouhaným parmazánem.