Hodnocení receptu, 5 = nejlepší.

Saltimbocca je dalším skvostem italské kuchyně. Název pochází z italského „saltare in bocca“, což znamená něco jako „skoč do pusy“. Saltimboccu určitě vyzkoušejte a svoje skočdohubky si vychutnejte 😛

Na 4 porce budeme potřebovat:

  • 4 krůtí plátky
  • 80 g prosciutto šunky
  • 3+1 lžíce másla
  • 2 lžíce hladké mouky na obalení
  • 1 kuřecí bio bujón (nebo kuřecí či krůtí vývar)
  • 1 dl bílého vína (ideálně italského)
  • lístky šalvěje
  • olivový olej
  • citrón na zakápnutí

Bramborové pyré

  • 7 středních brambor
  • 3 vrchovaté lžíce másla
  • 1,5 dl horkého mléka
  • sůl

Postup:

Krůtí plátky překrojíme každý na dva menší kusy. Rozložíme na prkénko a na každý položíme 2 šalvějové lístky. Přikryjeme je šunkou tak, aby byla trochu ohnutá i na spodní část, a tím šalvěj přidržela. Plátky z obou stran obalíme v hladké mouce.

Do osolené vody dáme vařit oloupané a nakrájené brambory.

Na pánvi rozehřejte 3 lžíce másla s troškou oleje a opečeme na něm maso. Nejdříve šalvějí nahoru, tím se přichytí, dospodu přehnutá, šunka na maso. Po cca 3 minutách jej obrátíme a opečeme i zvrchu. Taky asi 3 minuty, pěkně dozlatova. Maso odložíme na talíř a zakryjeme potravinovou fólií, aby neuteklo teplo.

Na pánev přidáme lžíci másla, přilijeme víno, aby se uvolnil výpek. Vydusíme a zalijeme horkou vodou s rozpuštěným bujónem (asi 2 dl) a pár minutek povaříme. Maso vrátíme do šťávy, aby se v ní smočilo.

Z uvařených brambor slijeme vodu, přidáme máslo, nahrubo rozdrtímeme a zalijeme teplým mlékem. Rozšťoucháme dohladka.