Krůtí „saltimbocca“
Saltimbocca je dalším skvostem italské kuchyně. Název pochází z italského „saltare in bocca“, což znamená něco jako „skoč do pusy“. Saltimboccu určitě vyzkoušejte a svoje skočdohubky si vychutnejte 😛
Na 4 porce budeme potřebovat:
- 4 krůtí plátky
- 80 g prosciutto šunky
- 3+1 lžíce másla
- 2 lžíce hladké mouky na obalení
- 1 kuřecí bio bujón (nebo kuřecí či krůtí vývar)
- 1 dl bílého vína (ideálně italského)
- lístky šalvěje
- olivový olej
- citrón na zakápnutí
Bramborové pyré
- 7 středních brambor
- 3 vrchovaté lžíce másla
- 1,5 dl horkého mléka
- sůl
Postup:
Krůtí plátky překrojíme každý na dva menší kusy. Rozložíme na prkénko a na každý položíme 2 šalvějové lístky. Přikryjeme je šunkou tak, aby byla trochu ohnutá i na spodní část, a tím šalvěj přidržela. Plátky z obou stran obalíme v hladké mouce.
Do osolené vody dáme vařit oloupané a nakrájené brambory.
Na pánvi rozehřejte 3 lžíce másla s troškou oleje a opečeme na něm maso. Nejdříve šalvějí nahoru, tím se přichytí, dospodu přehnutá, šunka na maso. Po cca 3 minutách jej obrátíme a opečeme i zvrchu. Taky asi 3 minuty, pěkně dozlatova. Maso odložíme na talíř a zakryjeme potravinovou fólií, aby neuteklo teplo.
Na pánev přidáme lžíci másla, přilijeme víno, aby se uvolnil výpek. Vydusíme a zalijeme horkou vodou s rozpuštěným bujónem (asi 2 dl) a pár minutek povaříme. Maso vrátíme do šťávy, aby se v ní smočilo.
Z uvařených brambor slijeme vodu, přidáme máslo, nahrubo rozdrtímeme a zalijeme teplým mlékem. Rozšťoucháme dohladka.