Hodnocení receptu, 5 = nejlepší.

Na dortovou formu o průměru 25 cm budeme potřebovat:

Korpus

  • 250 g karamelových sušenek
  • 60 g másla

Náplň

  • 200 g kvalitní bílé čokolády
  • 1 mascarpone
  • 1 zakysaná smetana
  • 1 šlehačka
  • 1 lžička kakaového másla (příp. másla)
  • 1/2 sáčku želatiny

Griliáš

  • 50 g cukru
  • 50 g vlašských ořechů

Ozdoba

  • 1 balení physalis (mochyně)

Postup:

Dortovou formu na dně vyložíme pečícím papírem a boční obručí ho připevníme.

Sušenky rozdrtíme v mixéru nebo v igelitu válečkem. Rozehřejeme máslo a smícháme se sušenkami. Vzniklou hmotu natlačíme na dno dortové formy.

Bílou čokoládu se lžičkou tuku rozpustíme ve vodní lázni a smícháme s mascarpone a zakysankou. Želatinu rozpustíme dle návodu v trošce vody a těsně pod bodem varu stáhneme z plotny. Trochu směsi vmícháme do želatiny a následně jí přendáme do zbytku čokoládové hmoty. Důkladně promícháme. Vychlazenou šlehačku ušleháme a opatrně vmícháme do čokolády. Celé pak vylijeme na korpus a uhladíme. Zafreshujeme a necháme ztuhnout v  lednici, ideálně přes noc.

Cukr rozpustíme v malém kastrůlku, a když začne chytat zlatavou barvu, vmícháme do něj nahrubo posekané ořechy, které jsme předem nasucho opražili na pánvi. Promícháme a vylijeme na kus pečícího papíru. Necháme zchladnout a potom přikryjeme ještě jedním papírem a taky utěrkou, a rozklepeme paličkou na maso. Vzniklým griliášem posypeme dort a ozdobíme mochyní.