Karamelový cheesecake s griliášem
Na dortovou formu o průměru 25 cm budeme potřebovat:
Korpus
- 250 g karamelových sušenek
- 60 g másla
Náplň
- 200 g kvalitní bílé čokolády
- 1 mascarpone
- 1 zakysaná smetana
- 1 šlehačka
- 1 lžička kakaového másla (příp. másla)
- 1/2 sáčku želatiny
Griliáš
- 50 g cukru
- 50 g vlašských ořechů
Ozdoba
- 1 balení physalis (mochyně)
Postup:
Dortovou formu na dně vyložíme pečícím papírem a boční obručí ho připevníme.
Sušenky rozdrtíme v mixéru nebo v igelitu válečkem. Rozehřejeme máslo a smícháme se sušenkami. Vzniklou hmotu natlačíme na dno dortové formy.
Bílou čokoládu se lžičkou tuku rozpustíme ve vodní lázni a smícháme s mascarpone a zakysankou. Želatinu rozpustíme dle návodu v trošce vody a těsně pod bodem varu stáhneme z plotny. Trochu směsi vmícháme do želatiny a následně jí přendáme do zbytku čokoládové hmoty. Důkladně promícháme. Vychlazenou šlehačku ušleháme a opatrně vmícháme do čokolády. Celé pak vylijeme na korpus a uhladíme. Zafreshujeme a necháme ztuhnout v lednici, ideálně přes noc.
Cukr rozpustíme v malém kastrůlku, a když začne chytat zlatavou barvu, vmícháme do něj nahrubo posekané ořechy, které jsme předem nasucho opražili na pánvi. Promícháme a vylijeme na kus pečícího papíru. Necháme zchladnout a potom přikryjeme ještě jedním papírem a taky utěrkou, a rozklepeme paličkou na maso. Vzniklým griliášem posypeme dort a ozdobíme mochyní.