Před Vánoci jsme dostali za nasbírané body v Lidlu kuchařku pánů Pauluse a Ihnačáka. Musím jí pochválit, protože je vážně skvělá. Přehledná, fortelná a jídla jsou připravovaná z dostupných surovin. Ragú z vepřového masa dle pana Pauluse je dokonalé. Mimo recept jsem ho jen trošku přiopila bílým vínem 🙂

 

  • 500 g mletého masa – mix hovězí a vepřové
  • 1 střední mrkev
  • kus celeru velikosti mrkve
  • 100 g mraženého hrášku
  • 50 g mražené kukuřice
  • 4 větší stroužky česneku
  • 1 cibule
  • 2 lžíce rajčatového pyré
  • 1 dl bílého vína (načala jsem Chardonnay a zbytek jsme pochopitelně nevylili :))
  • 3 větší bobkové listy
  • 5 kuliček nového koření
  • čerstvě mletý pepř
  • 1 větvička rozmarýnu
  • 1 lžíce polévkového bio koření Alnatura + 1/2 l vody (v receptu je uveden 500 ml hovězího vývaru)
  • olej
  • 600 g vařených brambor
  • 150 ml šlehačky
  • 80 g másla
  • 2 žloutky
  • větvička rozmarýnu na brambory
  • kmín

Celer a mrkev nastrouháme na hrubém struhadle a orestujeme na oleji. Přidáme na kostičky nakrájenou cibuli a plátky česneku a ještě dále restujeme. Přidáme mleté maso, vařečkou jej rozdělíme na kousíčky a opékáme. Přilijeme rajčatové pyré, osolíme, přidáme všechno koření, včetně celé větvičky rozmarýnu, posypeme polévkovým kořením a zalijeme částí horké vody. Vaříme doměkka asi 40 minut. Občas mícháme a doléváme vodu nebo vývar. Když je maso uvařené, přidáme hrášek a kukuřici.

Mezitím si uvaříme oloupané brambory, se solí a kmínem uzavřeném v čajovém sítku, doměkka. Když jsou hotové, slijeme vodu, přidáme pokrájené máslo, ohřátou šlehačku a rozšťoucháme na kaši. Nakonec vmícháme ještě žloutky.

Zapékací misku vytřeme olejem, navrstvíme do ní mleté maso, navrch jej potřeme bramborovým pyré, poklademe kousky rozmarýnu a zapečeme v troubě pod grilem dozlatova. 200 st. C asi 15 minut.

mlete-ragu-maso

mlete-ragu-pekac