Chřestový koláč s bešamelem
Na koláč o průměru 29 cm budeme potřebovat:
Korpus
- 200 g hladké mouky (ideálně na křehké těsto)
- 80 g studeného másla
- 80 g studené zakysané smetany
- 2 žloutky
- poctivá špetka soli
Náplň – bešamel
- 300 ml mléka
- 40 g másla
- 30 g hladké mouky
- 2 vejce
- 1/2 lžičky kurkumy
- čerstvě mletý pepř
- citrónová šťáva dle chuti
- sůl
Náplň – zelenina a sýr
- 10 cherry rajčátek
- svazek zeleného chřestu
- 30 g strouhaného sýra parmazánového typu
Postup:
Do mísy nakrájíme na kousky máslo, přisypeme mouku, přidáme smetanu, sůl a žloutky a zpracujeme těsto. Ideálně za pomoci kuchyňského robota. Výsledné těsto má příjemnou, hladkou konzistenci. Zabalíme jej do mikroténového sáčku a necháme aspoň hodinu odpočinout v lednici.
Odpočaté těsto rozválíme na kusu pečícího papíru do tvaru koláčové formy nebo jej předválíme na desce kuchyňské linky. Tu si trošku posypeme moukou a těsto pak následně natlačíme do máslem vymazané a moukou vysypané formy.
V kastrolku rozehřejeme máslo, přidáme mouku a připravíme světlou jíšku. Přilijeme mléko a metličkou rozmícháme dohladka. Osolíme, opepříme, okořeníme kurkumou a svaříme na polohustý bešamel. Dochutíme citrónovou šťávou. Do zchladlého bešamelu metličkou vmícháme vejce.
Chřest omyjeme, odlámeme mu tuhé konce a stonky nakrájíme na špalíky asi 3 cm dlouhé. Posypeme jimi těsto a rozvrstvíme je po celé ploše. Přelijeme bešamelem, ozdobíme odkrájenými poupaty chřestu a přepůlenými rajčátky. Posypeme strouhaným sýrem a upečeme v troubě vyhřáté na 180 st. C dozlatova, cca 30-35 minut.