Kuřecí zelené kari s jasmínovou rýží
Na 3 porce budeme potřebovat:
- 800 ml kokosového mléka
- 150 g kešu oříšků
- 3 kuřecí prsní řízky
- 3 jarní cibulky
- 2 lžíce arašídového nebo kokosového oleje
- 1 kuřecí bujón
- 1 vrchovatá lžíce zelené kari pasty
- svazek koriandru
- sůl na dochucení
- hrnek jasmínové rýže
Postup:
Koriandr omyjeme, dáme do mixéru, přidáme 100 gramů kešu ořechů a cca 1 dl vody a umixujeme na hladkou pastu. Maso nakrájíme na kostičky a jarní cibulku i se zelenou částí na 1 cm silná kolečka.
Do pánve (ideálně wok) dáme olej a zahřejeme. Přisypeme jarní cibulku a za stálého míchání necháme změknout, cca 40 vteřin. Přidáme kari pastu, bujónovou kostku a kokosové mléko (cca 1 deci si necháme stranou) a vařečkou pořádně promícháme a zahříváme 2 minuty. Omáčka dostane nádech zelené barvy. Poté přidáme nakrájené maso, na kousky nakrájených 50 gramů kešu, rozmixované kešu s koriandrem a za občasného míchání povaříme 8-10 minut. Do mixéru vlijeme zbytek kokosového mléka, pustíme mixér, čímž se nám vypláchne zbytek kešu pasty. Tu také přilijeme k masu. Dle chuti dosolíme.
V mezičase si připravíme jasmínovou rýži. Rýži propláchneme v chladné vodě, doplníme 1 a půl násobkem vody čisté a osolíme. Na rozptylovači plamene uvaříme doměkka. Od doby varu to trvá cca 12 minut.