Křehký koláč s rebarborou a pudinkem
Na koláč o průměru 28 cm budeme potřebovat:
Těsto
- 100 g hladké mouky
- 100 g špaldové mouky
- 100 g tuhého másla
- 50 g moučkového cukru
- 2 lžíce studené vody
- 1 vejce
- špetka soli
Náplň
- 350 ml mléka
- 100 g bílého tvarohu
- 30 g třtinového cukru
- 1 vanilkový pudink
- 1 vejce
- rebarborové řapíky v množství dle velikosti
Drobenka
- 40 g třtinového cukru
- 40 g polohrubé mouky
- 30 g másla
Postup:
Do mísy nasypeme mouku, cukr, sůl a na kousky nakrájené máslo. Přikápneme vodu a vyklepneme sem i vejce. Z připravené směsi zaděláme rychlostí blesku těsto. Práci nám může urychlit kuchyňský robot. Zadělané těsto zabalíme do mikrotenu a odložíme do lednice aspoň na půl hodiny.
Do kastrolu vylijeme mléko, trochu si necháme v hrnečku stranou na smíchání s cukrem a pudinkovým práškem. Mléko v kastrolu zahříváme a když je horké, vylijeme do něm rozmíchaný pudink. Svaříme do husta. Hotový pudink necháme vystydnout za občasného zamíchání (aby se neutvořil škraloup). Když je pudink vlažný, přimícháme do něj jogurt a vejce.
Z rebarborových řapíků sloupneme vrchní slabou slupičku a nakrájíme je na centimetrové plátky.
Připravíme si drobenku z cukru, mouky a másla. Prsty vše spojíme do polosypké hmoty.
Koláčovou formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou nebo vyložíme pečícím papírem. Těsto z lednice natlačíme do korpusu, zvedneme okraje asi do 3 cm výšky. Dno těsta propícháme vidličkou a nalijeme na něj pudink. Na pudink rozvrstvíme kousky rebarbory a posypeme žmolenkou.
Pečeme v troubě vyhřáté na 180 st. C 30-35 minut.