Na formu o velikosti 30 x 18 cm budeme potřebovat:

Těsto

  • 180 g polohrubé mouky
  • 60 g třtinového cukru
  • 110 g másla
  • 1 vejce
  • 1/2 prášku do pečiva
  • špetka soli

Náplň

  • 200 g mletého máku
  • 40 g agávového sirupu nebo tekutého medu
  • 3 velká jablka
  • 1 lžička kukuřičného škrobu

Postup:

V míse smícháme mouku s cukrem, práškem do pečiva a solí. Přidáme na malé kostičky rozkrájené studené máslo a vejce a rychle zpracujeme v těsto. Kuchyňských robot nám s tím může dost pomoct 🙂 . Potom kousek těsta oddělíme, zabalíme do mikroténu a šoupneme na chvíli do mrazáku. Větší kus těsta dáme taky do sáčku a odložíme na půl hodiny do lednice.

Umeleme si mák, oloupaná jablíčka nastrouháme na jemném struhadle a smícháme s mákem. Přidáme sirup, škrob a promícháme.

Formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Těsto vyndáme z lednice, trochu si ho předválíme. Ideálně si ustřihneme větší kus pečícího papíru, přeložíme napůl, mezi papíry vložíme těsto a válečkem rozválíme tvar co nejpodobnější formě. Pak těsto z papíru překlopíme do formy a dotvarujeme ke krajům. Na těsto pravidelně rozvrstvíme makovou hmotu. Těsto ztuhlé z mrazáku nastrouháme na hrubém struhadle přímo na mák.

Pečeme v troubě vyhřáté na 180 st. C dozlatova, cca 25 minut.