Tento recept se naučil děda v padesátých letech od maďarského spolubydlícího na koleji. Od té doby jím oslňoval nejen rodinu, ale i přátele. Manžel na praženici dostal hroznou chuť, a protože už nám děda poradit nemůže, dojel pro babičku, abych se učila přímo od zdroje 😀

Na 3 porce budeme potřebovat:

  • 500 g cibule
  • 100 g sádla
  • 60 g slaniny nebo špeku vcelku
  • 3 vejce
  • 2 velké stroužky česneku
  • 1 lžíce sladké papriky
  • 1/2 lžičky majoránky
  • pálivá paprika a sůl dle chuti
  • 3 krajíce chleba

Postup:

Cibule rozpůlíme a půlky nakrájíme příčně na co nejslabší plátky. Slaninu rozkrájíme na maličké kostičky. Česnek rozdrtíme velkým nožem a nasekáme na kousíčky.

Ve velké pánvi nebo kastrolu rozpustíme sádlo a na něm rozškvaříme slaninu. Když se zatáhne, přisypeme cibuli a česnek. Za občasného míchání restujeme, až začne cibule lehounce zlátnout. Potom osolíme, okořeníme paprikou a majoránkou. Ještě chviličku restujeme a pak přilijeme rozkvedlaná vejce. Za stálého míchání necháme ztuhnout a podáváme s chlebem nebo topinkami.