Cibulová praženice
Tento recept se naučil děda v padesátých letech od maďarského spolubydlícího na koleji. Od té doby jím oslňoval nejen rodinu, ale i přátele. Manžel na praženici dostal hroznou chuť, a protože už nám děda poradit nemůže, dojel pro babičku, abych se učila přímo od zdroje 😀
Na 3 porce budeme potřebovat:
- 500 g cibule
- 100 g sádla
- 60 g slaniny nebo špeku vcelku
- 3 vejce
- 2 velké stroužky česneku
- 1 lžíce sladké papriky
- 1/2 lžičky majoránky
- pálivá paprika a sůl dle chuti
- 3 krajíce chleba
Postup:
Cibule rozpůlíme a půlky nakrájíme příčně na co nejslabší plátky. Slaninu rozkrájíme na maličké kostičky. Česnek rozdrtíme velkým nožem a nasekáme na kousíčky.
Ve velké pánvi nebo kastrolu rozpustíme sádlo a na něm rozškvaříme slaninu. Když se zatáhne, přisypeme cibuli a česnek. Za občasného míchání restujeme, až začne cibule lehounce zlátnout. Potom osolíme, okořeníme paprikou a majoránkou. Ještě chviličku restujeme a pak přilijeme rozkvedlaná vejce. Za stálého míchání necháme ztuhnout a podáváme s chlebem nebo topinkami.