Kynuté borůvkové knedlíky vařené v páře
Na 20 ks knedlíků budeme potřebovat:
Těsto
- 500 g hrubé mouky
- 250 ml vlažného mléka
- 30 g droždí
- 20 g rozehřátého másla
- 4 g cukru
- 2 g soli
- 1 vejce
Náplň
- borůvky nebo ovoce dle vlastního přání
- moučkový cukr
Na ozdobení
- tvrdý tvaroh
- moučkový cukr
- máslo
Postup:
Do mísy nalijeme vlažné mléko, přidáme rozdrobené droždí, cukr a promícháme. Necháme 10 minut stát, aby se droždí zaktivovalo. Přidáme mouku, sůl, vejce a rozpuštěné máslo. Promícháme ve vláčné, spíš trošičku tužší těsto, které se nelepí k misce. Ideálně nám v tom pomůže kuchyňský robot. Hotové těsto necháme hodinu kynout, až zdvojnásobí svůj objem.
Mezitím si nastrouháme tvaroh, rozpustíme máslo na polití knedlíků a připravíme pařák. Případně do velkého kastrolu nalijeme vodu, navrch připevníme pevnou gumou plátno, na kterém budeme knedlíky napařovat. Samozřejmě knedlíky můžeme taky uvařit ve vroucí vodě. V každém případě tepelně upravujeme 8 minut. Pokud zvolíme meruňky, tak 10 minut.
Nakynuté těsto rozválíme na váleček a nakrájíme na 20 stejných kousků. Na vál si nasypeme trochu mouky na případné „namáčení“ rukou nebo těsta. Každý kousek rozplácneme na placičku, doprostřed navrstvíme lžičku borůvek. Posypeme půl lžičkou moučkového cukru a důkladně zabalíme. Do kastrolu nalijeme vodu, umístíme na ní pařák a přivedeme k varu. Do připraveného pařáku vložíme několik knedlíků spojem dolů a aspoň 3 cm od sebe (ještě dost nabydou) a paříme 8 minut. Případně je vkládáme do vroucí osolené vody, taky jen několik, protože vařením taky nabydou, a v polovině varu otočíme.
Na talíři posypeme strouhaným tvarohem, moučkovým cukrem a polijeme máslem. Navrch můžeme ještě dát lžíci zakysanky.