Kulajda se zastřeným vejcem
Na 4 porce budeme potřebovat:
- 200 g brambor
- 200 ml šlehačky
- 100 g hřibovitých hub
- 40 g másla
- 4 kuličky nového koření
- 4 kuličky černého pepře
- 2 kostky zeleninového bio bujonu
- 2 lžíce hladké mouky
- 2 bobkové listy
- 1 lžíce cukru
- 1 lžíce jablečného octa
- 1 lžíce citrónové šťávy
- 1/2 lžičky kmínu
- hrst čerstvého nebo mraženého kopru
- 1,2 l vody
Něco navíc
- 4 vejce
- 2 lžíce octa
- zakysaná smetana
Postup:
Houby nakrájíme na kousky a orestujeme na másle. Stále mícháme. Přidáme na kousky nakrájené brambory, kmín a ještě chvíli restujeme, až máslo začne vonět. Zalijeme horkou vodou, přidáme bobkový list, nové koření a bujóny a asi 15 minut povaříme. Ve skleničce smícháme hladkou mouku s půlkou šlehačky a trochou horké vody. Vidličkou kvedláme, aby se rozpustily žmolky. Pokud se to nedaří, nalijeme do polévky přes cedník. Polévku zamícháme, přidáme zbyteč šlehačky a necháme přejít varem. Dochutíme dle vlastního přání cukrem, octem a citronovou šťávou. Přidáme pokrájený kopr, promícháme a odstavíme z plotny.
Ve dvou jiných kastrolech přivedeme k varu vodu s octem a solí. Vejce si vyklepneme po jednom do mističek. Když bude voda ode dna dělat bublinky (ne ještě vařit klokotem), lžící v ní uděláme vír a doprostřed víru opatrně vyklopíme čerstvé vejce. Je lepší vařit vejce postupně, aspoň ve dvou hrncích. Vaříme 3 minuty. Potom opatrně podebereme lžící a přendáme do každého talíře s polévkou jeden kus. Na talíři ozdobíme ještě zakysanou smetanou.