Vepřové kousky s cuketou pečené v hořčici
Na 2-3 porce budeme potřebovat:
- 300 g vepřového plecka
- 150 g mladé cukety
- 120 g plnotučné hořčice
- 50 g slaniny
- 2 velké stroužky česneku
- 1 veliká cibule
- saturejka nebo jiné bylinka dle vaší chuti
- sůl, čerstvě mletý pepř
- olej
Postup:
Cibuli oloupeme, překrojíme napůl a nakrájíme na tenké plátky. Česnek oloupeme, rozdrtíme plochou nože a dlaní a ještě posekáme. Slaninu nakrájíme na kostičky, maso také. Cuketu rozkrajime i se slupkou na kolecka.
Do zapékací misky nalijeme trochu oleje, přisypeme cibuli a česnek a také slaninu a maso. Osolíme, opepříme, přidáme hořčici, cuketu, přikryjeme alobalem nebo pokličkou a pečeme v troubě vyhřáté na 170 st. C 90 minut. Během pečení několikrát promícháme a dle potřeby podlijeme horkou vodou. Po hodině pečení odstraníme alobal a pečeme odkryté. Na konci přípravy by mělo být maso balené v hustší „šťávě“.
Přílohu zvolíme dle chuti – chléb, těstoviny, rýže, kuskus, bulgur, quinoa nebo brambory.