Na koláč o průměru 29 cm budeme potřebovat:

  • 200 g bílého jogurtu
  • 200 g polohrubé mouky
  • 60 g třtinového cukru
  • 30 g rozpuštěného másla
  • 2 vejce
  • 1/2 prášku do pečiva
  • špetka soli
  • meruňky a borůvky nebo ovoce dle chuti

Na drobenku

  • 30 g třtinového cukru
  • 25 g polohrubé mouky
  • 15 g másla

Postup:

Do mísy vyklopíme jogurt, přidáme cukr a vejce a metličkou promícháme. Přisypeme mouku smíchanou se solí a práškem do pečiva, rozpuštěné máslo a rychle vymícháme hladké těsto. Vylijeme do koláčové formy, kterou jsme si vymazali máslem a vysypali hrubou moukou nebo vyložili pečícím papírem.

Meruňky omyjeme, osušíme, rozkrájíme na čtvrtiny a rozložíme po okraji koláče. Borůvky vysypeme doprostřed.

Z mouky, cukru a másla užmouláme drobenku a posypeme jí koláč.

Pečeme v troubě vyhřáté na 170 st. C asi 25-30 minut. Je-li koláč hotový, zjistíme zapíchnutím špejle. Pokud bude po vyndání suchá, je hotovo.