Jogurtový koláč s meruňkami a borůvkami
Na koláč o průměru 29 cm budeme potřebovat:
- 200 g bílého jogurtu
- 200 g polohrubé mouky
- 60 g třtinového cukru
- 30 g rozpuštěného másla
- 2 vejce
- 1/2 prášku do pečiva
- špetka soli
- meruňky a borůvky nebo ovoce dle chuti
Na drobenku
- 30 g třtinového cukru
- 25 g polohrubé mouky
- 15 g másla
Postup:
Do mísy vyklopíme jogurt, přidáme cukr a vejce a metličkou promícháme. Přisypeme mouku smíchanou se solí a práškem do pečiva, rozpuštěné máslo a rychle vymícháme hladké těsto. Vylijeme do koláčové formy, kterou jsme si vymazali máslem a vysypali hrubou moukou nebo vyložili pečícím papírem.
Meruňky omyjeme, osušíme, rozkrájíme na čtvrtiny a rozložíme po okraji koláče. Borůvky vysypeme doprostřed.
Z mouky, cukru a másla užmouláme drobenku a posypeme jí koláč.
Pečeme v troubě vyhřáté na 170 st. C asi 25-30 minut. Je-li koláč hotový, zjistíme zapíchnutím špejle. Pokud bude po vyndání suchá, je hotovo.