Francouzské brambory
Na 3 porce budeme potřebovat:
- 300 g moravského uzeného vcelku (tepelně zpracované)
- 6 brambor
- 1 větší cibule
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- kmín
- pořádnou dávku pažitky a petrželky
- olej
A navíc
- 3 vejce
- 1,5 dl mléka
- 1 vrchovatá lžíce jogurtu
- 1 lžička plnotučné hořčice
- 60 g strouhaného sýra
Postup:
Brambory uvaříme ve slupce téměř doměkka. Pak necháme trochu zchladnout, oloupeme a nakrájíme na malé kostičky.
Cibuli oloupeme, nakrájíme na kostičky a v zapékací misce orestujeme dozlatova na oleji. Přidáme na kostičky nakrájené moravské uzené maso, kmín a pepř a ještě chvíli restujeme. Přidáme pokrájené brambory a posekané bylinky a promícháme.
Do hrnečku nalijeme mléko, přidáme jogurt, hořčici a vejce, osolíme a rozšleháme vidličkou. Směs nalijeme na brambory. Promícháme a dáme do trouby vyhřáté na 180 st. C zapéct na 20 minut. Poté posypeme strouhaným sýrem a ještě 15 minut dopečeme.