Hovězí pečeně na smetaně, lidově řečeno svíčková se objevilo již v kuchařské knize Magdaleny Dobromily Rettigové vydané v roce 1826. Za tu dobu prošla česká svíčková dlouhou pouť, a také zažila různá vylepšení.

Na 5 porcí budeme potřebovat:

  • 800 g hovězího masa z krku
  • 40 g špeku (plus na prošpikování, máte-li rádi)
  • 2 dl šlehačky
  • 2 mrkve
  • 2 petržele
  • kus celeru velikosti kořenové zeleniny
  • 1 cibule
  • 3 bobkové listy
  • 8 kuliček nového koření
  • 6 kuliček pepře
  • 1 rozvětvená snítka tymiánu
  • 1 lžička plnotučné hořčice
  • 1 lžička třtinového cukru
  • 1 lžíce kvalitního octa
  • citronová šťáva
  • sůl
  • olej
  • 30 g másla

Postup:

Původně jsem chtěla jít koupit zadní hovězí, tak jako vždy. Na radu zkušené řeznice jsem tentokrát vzala maso z krku. Prý je šťavnatější a měkčí. Přátelé, to je naprostý luxus! Už nikdy jiné 🙂

Maso očistíme vlhkým ubrouskem. Kdo má rád, může maso prošpikovat klínky špeku (ostrým nožem do masa po obvodu uděláme díry, do kterých natlačíme kousky špeku). Zeleninu omyjeme, oškrábeme a nakrájíme na větší kousky. Špek nakrájíme na kostičky. Ve větším celokovovém kastrolu rozehřejeme olej, přisypeme zeleninu a cibuli a restujeme dozlatova. Stále mícháme. Po chvilce přidáme cukr a zase mícháme a restujeme. Když je zelenina zlatavá, přihodíme pokrájený špek a zase restujeme.

Potom zeleninu přesuneme na jednu stranu kastrolu a na uvolněném místě opečeme ze všech stran maso, aby se zatáhlo. Přilijeme asi litr vody a přidáme koření. Je dobré koření zavázat do gázy nebo zavřít do čajového sítka, aby nám to ulehčilo následnou práci s vyndaváním kuliček. Ochutíme lžící octa. Kastrol přiklopíme pokličkou a necháme ležet do druhého dne. Jestli nás honí čas, odležet nenecháme. Kastrol přiklopíme pokličkou nebo alobalem a šoupneme do vyhřáté trouby (160 st. C). Pečeme za občasné kontroly a případného podlití horkou vodou (vždy jen do cca 4 cm hladiny) 1 a půl hodiny. Jestliže tuto variantu materiál kastrolu nedovoluje, dusíme maso se zeleninou na sporáku. V tom případě ho musíme mít stále pod kontrolou, aby se budoucí laskomina nepřipálila.

Když je maso měkké, přidáme sůl a ještě chvilku dusíme. Pak maso a balíček s kořením (případně volně ložené koření) vyjmeme a zeleninu rozmixujeme ponorným mixérem dohladka. Přilijeme šlehačku, chviličku povaříme, ochutíme hořčicí, doředíme horkou vodou a dle vlastní chuti doladíme solí, cukrem a citrónem. Zjemníme máslem. Zchladlé maso rozkrájíme na plátky.

 

kolaz-svickova