Sypaný vrstvený dort
Na dortovou formu o průměru 25 cm budeme potřebovat:
Sypká část
- 120 g ovesných vloček
- 120 g hladké špaldové mouky
- 40-60 g moučkového cukru (dle chuti jablíček)
- 60 g vlašských ořechů
- 10 g prášku do pečiva
- 1 lžička skořice
- vanilka (prášek, dřeň, aroma…)
- špetka soli
A ještě
100 g másla
Ovocná část
- 850 g nastrouhaných jablek
- 20 g vanilkového pudinku
- 2 lžíce citrónové šťávy
- hrst brusinek
- špetka soli
Postup:
Jablíčka oloupeme a nahrubo nastrouháme. Nebo rozsekáme v elektrickém sekáčku. V míse smícháme s pudinkovým práškem, solí, brusinkami a citrónovou šťávou.
Vločky rozmixujeme na konzistenci hrubé mouky a smícháme s cukrem, moukou, solí, skořicí, vanilkou a nahrubo pomletými ořechy.
Dortovou formu buď vyložíme na dně pečícím papírem a boky vymažeme máslem nebo celou vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.
Na dno formy nasypeme 4 vrchovaté lžíce sypké směsi tak, aby bylo celé dno pokryto. Na tuto vrstvu rozprostřeme polovinu jablečné směsi a upěchujeme.
Posypeme 6 vrchovatými lžícemi sypké směsi a navrstvíme druhou část jablek. Zase upěchujeme. Zbytek moučné směsi užmouláme na žmolenku s odváženým máslem. Bezvadně to jde v elektrickém sekáčku. Žmolenku rozvrstvíme na povrch dortu.
Upečeme v troubě vyhřáté na 180 st. C dozlatova, cca 30 minut.