Na 12 ks budeme potřebovat:

  • 120 g jemných vloček (toto byl mix ovesných a pohankových)
  • 70 g slunečnicových semínek
  • 40 g dýňových semínek
  • 40 g lískových oříšků
  • 40 g lněných semínek
  • 30 g sezamových semínek
  • 20 g máku (nemletého)
  • 10 g psylia (koupíte v lékárně)
  • 10 g chia semínek
  • 1 vrchovatá lžíce kokosového tuku
  • 1 zarovnaná lžíce rýžového sirupu (nebo tekutého medu)
  • 1 lžička soli
  • 2 g kmínu
  • 3 dl teplé vody
  • máslo na vymazání muffinového plechu

Postup:

Lněná semínka je lepší před použitím nějakým způsobem podrtit, což se mi povedlo v třecí keramické misce suribachi. Takže pokud tuhle krásku nemáte, zkuste hmožďíř nebo mlýnek na kafe. Nadrcené, v horším případě nenadrcené, lněné semínko nasypeme do misky. Přidáme pokrájené lískové oříšky, vločky, slunečnici, dýňová semínka, sezam, psylium, mák, chia semínka, sůl a kmín. Prostě všechny sypké složky smícháme dohromady. Teplou vodu odměříme do odměrky, přidáme sirup a kokosový tuk, který se v teplé vodě rozpustí. Tekotou směs smícháme se sypkou a necháme aspoň 40 minut odpočinout.

Plech na muffiny silně vymažeme máslem nebo vyložíme kousky pečícího papíru. Těsto rozdělíme na 12 kousků, v dlaních ukoulíme tvary podobné vdolečkům a poklademe na plech. Troubu rozehřejeme na 180 st. C a upečeme dorůžova, cca 30 minut.

Receptů na semínkový chleba najdete na netu spoustu. V podstatě je jedno, jaké oříšky a semínka použijete, protože chleba i bulky budou vždycky dobré. Jak už jsem uváděla v receptu na ořecho-semínkový chléb, prvotní inspirací mi byly stránky www.kitchenstory.cz.