Celosemínkové bochánky
Na 12 ks budeme potřebovat:
- 120 g jemných vloček (toto byl mix ovesných a pohankových)
- 70 g slunečnicových semínek
- 40 g dýňových semínek
- 40 g lískových oříšků
- 40 g lněných semínek
- 30 g sezamových semínek
- 20 g máku (nemletého)
- 10 g psylia (koupíte v lékárně)
- 10 g chia semínek
- 1 vrchovatá lžíce kokosového tuku
- 1 zarovnaná lžíce rýžového sirupu (nebo tekutého medu)
- 1 lžička soli
- 2 g kmínu
- 3 dl teplé vody
- máslo na vymazání muffinového plechu
Postup:
Lněná semínka je lepší před použitím nějakým způsobem podrtit, což se mi povedlo v třecí keramické misce suribachi. Takže pokud tuhle krásku nemáte, zkuste hmožďíř nebo mlýnek na kafe. Nadrcené, v horším případě nenadrcené, lněné semínko nasypeme do misky. Přidáme pokrájené lískové oříšky, vločky, slunečnici, dýňová semínka, sezam, psylium, mák, chia semínka, sůl a kmín. Prostě všechny sypké složky smícháme dohromady. Teplou vodu odměříme do odměrky, přidáme sirup a kokosový tuk, který se v teplé vodě rozpustí. Tekotou směs smícháme se sypkou a necháme aspoň 40 minut odpočinout.
Plech na muffiny silně vymažeme máslem nebo vyložíme kousky pečícího papíru. Těsto rozdělíme na 12 kousků, v dlaních ukoulíme tvary podobné vdolečkům a poklademe na plech. Troubu rozehřejeme na 180 st. C a upečeme dorůžova, cca 30 minut.
Receptů na semínkový chleba najdete na netu spoustu. V podstatě je jedno, jaké oříšky a semínka použijete, protože chleba i bulky budou vždycky dobré. Jak už jsem uváděla v receptu na ořecho-semínkový chléb, prvotní inspirací mi byly stránky www.kitchenstory.cz.