Na koláčovou formu o průměru 28 cm budeme potřebovat:

  • 240 g celozrnné mouky
  • 110 g másla
  • 80 g třtinového cukru
  • 20 g jemných ovesných vloček
  • 1 vejce
  • 1 prášek do pečiva
  • špetka soli
  • 10 velkých meruněk
  • 20 g třtinového cukru

Postup:

Z mouky, chladného másla, cukru, vloček, prášku do pečiva, soli a vejce užmouláme lehce nekompaktní těsto. Pětinu z něj oddělíme a v mikrotenovém sáčku vložíme na chvíli do mrazáku. Zbytek těsta namačkáme do vymazané a vysypané (nebo vyložené pečícím papírem) formy. Okraje vytáhneme trochu do výšky. Meruňky omyjeme, vypeckujeme a rozčtvrtíme. Hustě vedle sebe je poklademe po koláči a posypeme cukrem. Můžeme také pokapat rumem. Zbytek těsta vyndáme z mrazáku a na hrubém struhadle nastrouháme na meruňky.

Upečeme v troubě vyhřáté na 180 st. C cca 30 minut.