Na koláčovou formu o průměru 26 cm budeme potřebovat:

Korpus

  • 200 g jemných vloček (pro bezlepkáře bezlepkové, pokud jsou moc hrubé, tak podrtit nebo rozemlít)
  • 100 g rozpuštěného másla
  • 90 g rýžové mouky
  • 80 g cukru
  • 1 banán
  • 1 vejce
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1/2 lžičky skořice
  • špetka soli

Náplň

  • 500 g jablek
  • cca 150 ml vody
  • 40 g vlašských ořechů
  • 25 g brusinek
  • 25 g rozinek
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu
  • 2 lžíce citrónové šťávy
  • trocha sypké vanilky (nebo dřeň z půlky vanilkového lusku)

Postup:

Do mísy rozstrouháme banán. Přilijeme máslo, přidáme vejce a promícháme. Přisypeme mouku, vločky, cukr, skořici a sůl a důkladně vařečkou promísíme v těsto. Dortovou formu vymažeme silně máslem a vysypeme hrubou moukou, nebo takto „ošetříme“ jen boční strany a spodek vyložíme pečícím papírem.

3/4 těsta namačkáme na spodek formy a vytáhneme asi 2-3 cm okraje. Zapečeme v troubě vyhřáté na 170 st. 15 minut.

Mezitím si připravíme náplň. Jablka oloupeme, nastrouháme na hrubém struhadle a podusíme v kastrolu s troškou vody, rozinkami, brusinkami, posekanými ořechy, skořicí, vanilkou a nakonec vmícháme škrob smíchaný se zbytkem vody a povaříme do zhoustnutí.

Náplň navrstvíme na horký upečený korpus, uhladíme do stran a navrch nadrobíme zbytek těsta.

Dopečeme v troubě vyhřáté na 170 st. C 15-20 minut dozlatova.