Vločkový koláč s jablečnou náplní
Na koláčovou formu o průměru 26 cm budeme potřebovat:
Korpus
- 200 g jemných vloček (pro bezlepkáře bezlepkové, pokud jsou moc hrubé, tak podrtit nebo rozemlít)
- 100 g rozpuštěného másla
- 90 g rýžové mouky
- 80 g cukru
- 1 banán
- 1 vejce
- 1 lžička jedlé sody
- 1/2 lžičky skořice
- špetka soli
Náplň
- 500 g jablek
- cca 150 ml vody
- 40 g vlašských ořechů
- 25 g brusinek
- 25 g rozinek
- 2 lžíce kukuřičného škrobu
- 2 lžíce citrónové šťávy
- trocha sypké vanilky (nebo dřeň z půlky vanilkového lusku)
Postup:
Do mísy rozstrouháme banán. Přilijeme máslo, přidáme vejce a promícháme. Přisypeme mouku, vločky, cukr, skořici a sůl a důkladně vařečkou promísíme v těsto. Dortovou formu vymažeme silně máslem a vysypeme hrubou moukou, nebo takto „ošetříme“ jen boční strany a spodek vyložíme pečícím papírem.
3/4 těsta namačkáme na spodek formy a vytáhneme asi 2-3 cm okraje. Zapečeme v troubě vyhřáté na 170 st. 15 minut.
Mezitím si připravíme náplň. Jablka oloupeme, nastrouháme na hrubém struhadle a podusíme v kastrolu s troškou vody, rozinkami, brusinkami, posekanými ořechy, skořicí, vanilkou a nakonec vmícháme škrob smíchaný se zbytkem vody a povaříme do zhoustnutí.
Náplň navrstvíme na horký upečený korpus, uhladíme do stran a navrch nadrobíme zbytek těsta.
Dopečeme v troubě vyhřáté na 170 st. C 15-20 minut dozlatova.