Vánoční tvarohová štola
Co budeme potřebovat:
- 370 g hladké mouky
- 250 g měkkého tvarohu
- 150 g rozpuštěného másla
- 120 g cukru krupice
- 100 g kandovaného ovoce
- 80 g vlašských ořechů
- 50 g rozinek
- 2 vejce
- 1 a půl kypřícího prášku do pečiva
- špetka soli
- vanilkový prášek (dřeň z vanilkového lusku)
Postup:
Mouku s práškem do pečiva a solí smícháme v míse. Přidáme cukr, vanilku, rozpuštěný tuk, vejce a tvaroh. Ideálně v kuchyňském robotu zaděláme těsto. Přidáme rozinky, kandované ovoce a pokrájené ořechy. Znovu pořádně promícháme. Těsto přendáme na pomoučenou kuchyňskou desku a ještě rukama zpracujeme. Poté vyválíme válečkem na placku ve tvaru obdélníku, asi 2 cm silnou.
Delší okraje složíme proti sobě, aby se ve středu dotýkaly. Potom je přehneme podélně ještě přes sebe. Vznikne nám „poskládaná“ štola, kterou položíme na plelch vyložený papírem na pečení. Pokud se na plech na délku nevejde, ohneme jí do podkovy.
Pečeme v troubě vyhřáté na 170 st. C dozlatova, cca 35 minut.
Tip:
Kdo má rád hodně sladké, ihned po upečení štolu potře rozpuštěným máslem a posype moučkovým cukrem 😛