Chleba hraje v historii lidstva už pěkných pár tisíc let prim. Říká se, že všechno se jednou přejí, chleba však nikdy. Tohle sice není recept na klasický chléb, ale jeho chuť vás dozajista překvapí 🙂

Na chléb velikosti biskupského chlebíčku budeme potřebovat:

Sypká část

  • 150 g ovesných vloček (pokud máte problém s lepkem, tak pohankových)
  • 130 g slunečnicových semínek
  • 50 g dýňových semínek
  • 30 g lískových oříšků
  • 30 g mandlí
  • 30 g lněných semínek
  • 10 g máku
  • 4 lžíce psyllia (ne tablety)
  • 1 lžička mořské soli

Tekutá část

  • 370 ml teplé vody
  • 3 lžíce kokososého oleje
  • 1 lžíce kukuřičného sirupu (nebo medu)

Postup:

Do mísy odvážíme všechny suché ingredience s tím, že ořechy a větší semínka posekáme na malé kousky. Promícháme a přidáme sirup, kokosový tuk a teplou vodu. Všechno společně důkladně promícháme. Pokud je těsto hodně husté, přidáme ještě trošičku vody.

Formu na biskupský chlebíček hojně vymažeme kokosovým tukem nebo máslem a překlopíme do ní těsto. Lžící namačkáme po celé ploše a povrch dokonale uhladíme. Těsto necháme aspoň 2 hodiny stát.

Troubu rozpálíme na 170 st. C a chléb s formou do ní vložíme. Pečeme asi 25 minut. Pak formu vytáhneme, chléb opatrně vyklopíme a vložíme zpátky do trouby na mřížku, kde pečeme ještě dalších cca 35 minut, až je krásně zlatý a vypečený. Po upečení bude na poklep znít dutě.

Tip na tento chleba jsem dostala od mé švagrové, která ho objevila na www.kitchenstory.cz.