Na 3-4 porce budeme potřebovat:

Vepřové medailonky se šalvějí

  • 450 g vepřové kýty
  • 100 g sušené šunky
  • šalvějové lístky
  • hladká mouka
  • sůl
  • 1/2 dl whisky (zvolila bych bílé bíno, ale došlo a s whisky to bylo překvapivě dost dobré 😀 )
  • 1 zeleninový bio bujon
  • olej
  • 1 lžička hladké mouky

Špenátové brambory

  • 5 brambor
  • 1/2 sáčku mražených špenátových listů
  • 1 cibule
  • 20 g másla
  • olej
  • kmín
  • sůl

Postup:

Kýtu nakrájíme na cca 2 cm plátky, a ty ještě na cca 5 cm „medailonky“. Lehce je naklepeme paličkou, osolíme, do každého vtlačíme lístek šalvěje, obalíme v polovině plátku sušené šunky, přitlačíme a obalíme v hladké mouce. Do většího kastrolu nalijeme trochu oleje, rozpálíme a plátky na něm z obou stran opečeme dozlatova. Zalijeme whisky, necháme vypařit a podlijeme trochou vody, ve které jsme rozpustili bujon. Přiklopíme pokličkou a dusíme. Postupně podléváme malým množstvím horké vody a vždy vydusíme. Postup opakujeme do změknutí masa (cca 50 minut). Maso v polovině přípravy obrátíme. Ke konci vmícháme mouku rozkvedlanou s vlažnou vodou a svaříme do zhoustnutí.

Připravíme si špenátové brambory. Brambory oloupeme a uvaříme s trochou kmínu doměkka. V malém kastrolku rozpálíme olej, orestujeme na něm cibuli a podusíme špenát. Nepřikrýváme pokličkou, aby se vydusil dosucha. Osolíme. Hotové brambory slijeme a nahrubo rozšťoucháme šťouchadlem. Přidáme špenát a máslo a promícháme.

maso-salvej