Zeleninový salát s černou čočkou
Znám dost lidí, kteří se čočce vyhýbají jak čert kříži. Jedí ji vlastně jen jako nutné zlo na Nový rok s vidinou finanční hojnosti. A čočka pro nás opravdu představuje hojnost, ale hojnost zdravotních benefitů. Zkuste si někdy, místo čočkové polévky nebo čočky s párkem, připravit barevný salát s čočkou Beluga. Ta se totiž nerozváří a její pevná, struktura je v zeleninovém salátu naprosto božská 🙂
Na 3 porce budeme potřebovat:
- 9 cherry rajčátek
- 3 velké listy ledového salátu
- 1 žlutá kapie
- 1 lahůdková cibulka
- 1 mrkev
- 1/2 salátové okurky
Zálivka
- šťáva z půlky citronu
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce tekutého medu
- špetka soli
- 1/2 šálku černé čočky Beluga
Postup:
Černou čočku propláchneme a na hodinu namočíme do chladné vody. Potom vodu vyměníme a čočku uvaříme doměkka. Bude to trvat něco kolem 25 minut. Ke konci vaření čočku osolíme. Černá čočka je skvělá, protože se nerozváří a drží si svůj tvar.
Zeleninu opláchneme, salátové listy natrháme, okurku oloupeme a nakrájíme na plátky. Rajčata přepůlíme, papriku nakrájíme na kousky a mrkev škrabkou naškrábeme kus na plátky a kus nastrouháme. Cibulku nakrájíme na kousky.
Z oleje, citronové šťávy, medu a soli vidličkou vyšleháme zálivku. Zeleninu rozdělíme na talíře, posypeme vařenou čočkou a přelijeme zálivkou.