Znám dost lidí, kteří se čočce vyhýbají jak čert kříži. Jedí ji vlastně jen jako nutné zlo na Nový rok s vidinou finanční hojnosti. A čočka pro nás opravdu představuje hojnost, ale hojnost zdravotních benefitů. Zkuste si někdy, místo čočkové polévky nebo čočky s párkem, připravit barevný salát s čočkou Beluga. Ta se totiž nerozváří a její pevná, struktura je v zeleninovém salátu naprosto božská 🙂

Na 3 porce budeme potřebovat:

  • 9 cherry rajčátek
  • 3 velké listy ledového salátu
  • 1 žlutá kapie
  • 1 lahůdková cibulka
  • 1 mrkev
  • 1/2 salátové okurky

Zálivka

  • šťáva z půlky citronu
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce tekutého medu
  • špetka soli
  • 1/2 šálku černé čočky Beluga

Postup:

Černou čočku propláchneme a na hodinu namočíme do chladné vody. Potom vodu vyměníme a čočku uvaříme doměkka. Bude to trvat něco kolem 25 minut. Ke konci vaření čočku osolíme. Černá čočka je skvělá, protože se nerozváří a drží si svůj tvar.

Zeleninu opláchneme, salátové listy natrháme, okurku oloupeme a nakrájíme na plátky. Rajčata přepůlíme, papriku nakrájíme na kousky a mrkev škrabkou naškrábeme kus na plátky a kus nastrouháme. Cibulku nakrájíme na kousky.

Z oleje, citronové šťávy, medu a soli vidličkou vyšleháme zálivku. Zeleninu rozdělíme na talíře, posypeme vařenou čočkou a přelijeme zálivkou.