Na cca 16 malých koláčků budeme potřebovat:

  • 1 balení rozválená listová těsta
  • 5 najemno nakrájených černých slaných oliv
  • 1 konzervička ančoviček
  • 1  dost velká červená cibule
  • 1 lžíce panenského olivového oleje
  • 1 lžička nasekaného tymiánu
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžička, ne zcela plná, vinného octu (dle vaší chuti)
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl

Postup:

Na pánvi, na středním plameni, rozehřejeme olej. Přidáme odraný tymián a nadrobno nakrájenou cibuli. Restujeme a mícháme, dokud opravdu hodně nezměnkne, cca 30minut. Občas na chvíli přestaneme míchat a pánev zakryjeme pokličkou. Následně zvýšíme teplotu a přidáme cukr a ocet. Lehce osolíme a opepříme. Ještě asi 15 minut restujeme, dokud směs dostatečně nezkaramelizuje. Přidáme olivy, promícháme a stáhneme z ohně.

Troubu nahřejteme na 200 stupňů. Listové těsto rozprostřeme na kuchyňskou linku a vykrájíme koláčky o průměru asi 7 cm a i s pečícím papírem přesuneme na plech. Koláčky lehce propícháme vidličkou. Pečeme dozlatova (bude to rychlovka!). Upečené koláčky nazdobíme cibulovou směsí, na navrch položíme kousek ančovičky. Podáváme jako předkrm co nejrychleji, aby úplně nevychladly.