I když Homer Simpson v jednom speciálním čarodějnickém díle oblíbeného seriálu zhynul udušením po požití brokolice, my se jí rozhodně nebojíme :). Řídíme se pravidlem – co je zelené, to je zdravé (teda pominu-li zelené uzeniny).

Brokolice položená na listové těsto dá základ dobrému koláči. Obložit jí můžete prakticky vším, co máte rádi a co dříme ve vaší lednici. Je fajn přidat aspoň jednu výraznou přísadu, aby koláč měl grády. Můžete se inspirovat třeba zrovna tím naším 🙂

Na koláčovou formu o průměru 28 cm budeme potřebovat:

  • 1 rozválené listové těsto
  • necelá růžice brokolice
  • 80 g sýru parmazánového typu
  • 3 rajčata
  • 2 vejce
  • 2 stroužky česneku
  • 1 ricotta
  • 1 vrchovatá lžička dijonské hořčice
  • sůl, pepř, špetka muškátového květu

Postup:

Koláčovou formu vyložíme listovým těstem i s papírem. Kus delší strany odřízneme i s papírem a nastavíme jím chybějící část. Obkrojíme kolem formy. Zbytek těsta můžeme nechat na slané tyčinky nebo z něj vykrájet různé tvary a ozdobit jimi vršek koláče.

Brokolici omyjeme, rozdělíme na malé růžičky, které uvaříme v páře po dobu asi 5 minut. Rajčata nakrojíme do kříže, spaříme vroucí vodou a po chvíli oloupeme. Překrojíme na půlky, které nakrájíme na plátky silné asi půl centimetru. Sýr nahrubo nastrouháme.

Těsto vyložené ve formě pomažeme dijonskou hořčicí. Na hořčici nasypeme povařené růžičky brokolice a na ní kolečka rajčat. Vejce smícháme s ricottou, solí, pepřem, lisovaným česnekem a muškátovým květem a přelijeme přes zeleninu. Povrch posypeme sýr.em Pokud zůstanou vyšší okraje z těsta, přehrneme je kolem dokola přes koláč.

Zapečeme v troubě vyhřáté na 190 st. dozlatova, cca 25-30 minut.

IMG_9035