První zmínky o másle pocházejí z doby počátku letopočtu. Nejdřív se používalo jako krém proti mrazu a slunci a taky proti hmyzu. Až během 17. století se začalo využívat i v kuchyni.

Na 3 porce budeme potřebovat:

  • 500 g krůtího prsa
  • 3 lžíce bílého vína
  • 1 zarovnaná lžička hladké mouky
  • 1/2 lžičky sypkého polévkového bio koření
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl
  • olej

Máslová zelenina

  • 40 g másla
  • 2 větší mrkve
  • 2 řapíky celeru
  • 1 šálek mraženého hrášku
  • 1 lahůdková cibulka
  • 1 bulva fenyklu
  • kousek chilli papričky
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř

Postup:

Mrkev nakrájíme na půlkolečka. Řapíky celeru a bulvu fenyklu nakrájíme na nudličky. Cibulku posekáme na kousky. V kastrolu rozehřejeme máslo, nasypeme k němu mrkev, chilli papričku, fenykl a orestujeme. Přidáme celer, osolíme, opepříme a dusíme přibližně 5 minut. Přisypeme hrášek, zakápneme 2 lžícemi vody a společně ještě pár minut podusíme.

Krůtí prso nakrájíme na medailonky cca 2 cm silné. Mírně naklepeme, osolíme, opepříme a poprášíme hladkou moukou. Na pánvi rozpálíme trochu oleje a plátky na něm z každé strany 2 minuty osmažíme. Plátky přendáme do zapékací misky, přikryjeme alobalem a dáme na 15 minut do trouby vyhřáté na 150 st. C.

Na pánev do výpeku nasypeme mouku a polévkové koření a zpěníme. Zalijeme vínem a vydusíme. Potom dolijeme trošku vody a svaříme na šťávičku.