Krůtí medailonky s máslovou zeleninou
První zmínky o másle pocházejí z doby počátku letopočtu. Nejdřív se používalo jako krém proti mrazu a slunci a taky proti hmyzu. Až během 17. století se začalo využívat i v kuchyni.
Na 3 porce budeme potřebovat:
- 500 g krůtího prsa
- 3 lžíce bílého vína
- 1 zarovnaná lžička hladké mouky
- 1/2 lžičky sypkého polévkového bio koření
- čerstvě mletý pepř
- sůl
- olej
Máslová zelenina
- 40 g másla
- 2 větší mrkve
- 2 řapíky celeru
- 1 šálek mraženého hrášku
- 1 lahůdková cibulka
- 1 bulva fenyklu
- kousek chilli papričky
- sůl
- čerstvě mletý pepř
Postup:
Mrkev nakrájíme na půlkolečka. Řapíky celeru a bulvu fenyklu nakrájíme na nudličky. Cibulku posekáme na kousky. V kastrolu rozehřejeme máslo, nasypeme k němu mrkev, chilli papričku, fenykl a orestujeme. Přidáme celer, osolíme, opepříme a dusíme přibližně 5 minut. Přisypeme hrášek, zakápneme 2 lžícemi vody a společně ještě pár minut podusíme.
Krůtí prso nakrájíme na medailonky cca 2 cm silné. Mírně naklepeme, osolíme, opepříme a poprášíme hladkou moukou. Na pánvi rozpálíme trochu oleje a plátky na něm z každé strany 2 minuty osmažíme. Plátky přendáme do zapékací misky, přikryjeme alobalem a dáme na 15 minut do trouby vyhřáté na 150 st. C.
Na pánev do výpeku nasypeme mouku a polévkové koření a zpěníme. Zalijeme vínem a vydusíme. Potom dolijeme trošku vody a svaříme na šťávičku.